Savanyú, héjában eltett paradicsom – a legjobb téli finomság, amit valaha ettél!

A paradicsom egyetlen konyhából sem hiányozhat, hiszen számtalan dolgot lehet készíteni belőle, levesektől, főzelékektől, köretektől kezdve, egészen a savanyúságig.

paradicsom1

A friss paradicsomoknak, ha saját termesztésűek, csak a nyári, kora őszi meleg napokban örvendhetünk, hiszen akkor érnek be, akkor válnak igazán édessé és zamatossá. Ahhoz, hogy télen is élvezhessük a paradicsomot, érdemes eltenni belőlük. A következőkben 2 nagyszerű eltevési receptet ismertetünk.

Első recept: savanyú paradicsom

Szükséges hozzávalók:

  • 3 kg paradicsom
  • 4 evőkanál durva só
  • 4–5 cikk fokhagyma
  • 2 liter víz
  • meggy, zeller és szőlő levél

Elkészítés:

Válasszunk közepes méretű paradicsomokat, majd mossuk meg jól. A befőttes üveget is alaposan mossuk ki, majd az aljára tegyünk egy réteg zeller levelet, majd mehetnek rá a paradicsomok, ezután egy réteg szőlő levél következik, a fokhagyma cikkek, a meggy levelek, újból paradicsomok, amíg megtelik teljesen az üveg. Ezt követően el kell készíteni a lét, előzőleg forraljuk fel a vizet, hogy minden organizmus elpusztuljon, hagyjuk kihűlni, de még maradjon langyos hőmérsékletű, majd adjuk hozzá a sót, és addig kevergessük, míg teljesen felolvad, végül töltsük bele az üvegbe a lét. A tetejére még rakjunk pár zeller, vagy meggy levelet, majd jól zárjuk le az üveget. A savanyú paradicsomokat tálalás előtt a csap alatt mossuk le. Ha elkészültek a piros finomságok, minden évben így fogjuk eltenni.

pradicsom2

Második recept: citromlében eltett hámozott paradicsom

Szükséges hozzávalók:

  • kisebb, érett, kemény paradicsomok
  • víz
  • citromlé, amely nem tartalmaz cukrot, tartósítószert

Elkészítés:

800 ml befőttes üvegekre lesz szükségünk, viszont ha túl kicsik a paradicsomok, a 400 ml-esek is megteszik. A csavaros tetőket is alaposan meg kell mosni, hogy ne legyen semmilyen szennyeződés rajtuk. Egy fazékba tegyünk oda vizet forrni, majd ha már fő, a megmosott paradicsomokra vágjunk egy X alakú mintát, mert így könnyebben le tudjuk szedni majd a héját. Egy szűrőbe helyezzük bele a paradicsomokat, majd mehetnek bele 20–30 másodpercig a forró vízbe, majd gyorsan tegyük át egy másik fazékkal teli, jéghideg vízbe, majd hámozzuk meg. Ha ezzel meg vagyunk, szépen helyezzük bele a hámozott paradicsomokat az üvegekbe, de ne nyomkodjuk meg, csak annyit tegyünk bele, amennyi kényelmesen elfér. Minden, 800 ml-s üvegbe töltsük másfél evőkanál (15 ml) citromlevet, a frissen facsart a legjobb, ha 400 ml-s üvegeket használunk, akkor csak 7,5 ml-t kell bele tölteni. Ezután töltsük fel az üvegeket forró vízzel, 1 cm levegőréteget hagyva az üvegek nyakánál. Kocogtassuk meg az üvegek oldalát, hogy a bent rekedt levegőbuborékok kijöjjenek. Zárjuk le jó erősen az üvegeket, majd egy nagyobb fazekat töltsünk meg félig vízzel, tegyük bele az üvegeket, és mehetnek kis lángon 30–40 percre a sütőbe, ahol kidunsztolódnak. Ezután vegyük ki a savanyúságokat. Ha a fedőt megnyomjuk az ujjunkkal, de az nem horpad be, akkor tökéletesen le lett zárva a finomság, ha behorpad, akkor a következő 1-2 napban el kell fogyasztani, mert különben megromolhat, addig is tároljuk az üvegeket a hűtőben.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Facebook hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top