Műtét nélkül is helyrehozható a sérült gerinc – mondja Ferent Lóránt kolozsvári csontkovács

Számos történet forog közszájon a csontkovácsokkal kapcsolatban. Vannak, akik csodatévőként tekintenek rájuk, mások gyanakvással figyelik a tevékenységüket, mondván veszélyes, amit művelnek. Az alábbi beszélgetés során Ferent Lóránt kolozsvári csontkovácsot kérdeztük arról, mi is valójában a csontkovácsolás, és milyen esetekben segíthet a betegnek.

csontkovacs2A csontkovácsolást – oszteopátiát vagy kiropraktikát – legtöbbször az alternatív, kiegészítő gyógyászat tárgykörébe szokták sorolni. A konvencionális orvoslás az oszteopátiát megtűri ugyan, amolyan mostohagyerekként tekintenek rá, mondván, hogy tudománytalan és veszélyes az, amit a csontkovácsok művelnek. Honnan ered és mi is valójában a csontkovácsolás?

A csontkovácsolás Dél-Ázsiából származik. Az ázsiaiak voltak az elsők, akik az alternatív terápiákat használták, gondolok az akupunktúrára, a shiatsura, a különböző masszázstechnikákra és növényi alapú kúrákra. A csontkovácsolás vagy kiropraktika egy olyan manuális terápia, ami az összes ízület, valamint a csontrendszer egésze esetén alkalmazható.

Számos történetet hallani, hogy a csontkovácsnak sikerült meggyógyítani olyan gerinc, végtag és egyéb, a támasztó-mozgató rendszerhez köthető betegségeket, amelyeken a hagyományos orvoslás nem, vagy csak műtéti úton tudott volna segíteni. Milyen esetekben ajánlatos csontkovácshoz fordulni?

Váll-, könyök-, csípő-, térd- vagy bokaficamok esetén nagyon szépen vissza lehet helyezni az egymásról elcsúszott csontokat az ízületbe. Sokan kificamítják a bokájukat és heteket ülnek otthon borogatásokkal, pedig egy csontkovács pillanatok alatt helyre tudja rakja a kificamított testrészt. A csontkovács legfontosabb feladata azonban a hátgerincbetegségek kezelése, mint például a hátgerincferdülés, vagy a hátgerincsérv. Hátgerincsérv esetén az orvosok két opciót adnak: orvosság és műtét. Azonban tudjuk, hogy az orvosság egyrészt segít, de másfelől ront, míg a műtéttől mindenki menekül.  Ebben az esetben a kiropraktőr sokat segíthet. Sok betegnek hátgerincproblémák miatt leblokkol a háta, terhes kismamák esetén pedig gyakran jelentkeznek gerincfájdalmak. Ez nagyon fájdalmas, meg sem lehet mozdulni, a sürgősségin pedig jól begyógyszerezik az embert, majd hazaküldik. A gyógyszer hatásának elmúltával a fájdalom meg visszatér. A csontkovács viszont egy kezeléssel 20 perc alatt kiblokkolja a hátat, és néhány kezelés után a beteg újra folytathatja megszokott életvitelét.

csontkovacs1

Vannak veszélyei a csontkovácsolásnak?

Amennyiben nem megfelelő képzést kapott a jelentkező, és nem kellőképpen elővigyázatos, nagyon veszélyes lehet, hisz mindent érzésből kell csinálni. Ezért én röntgen- vagy MRI-felvételek alapján dolgozom. Ez azért jó, mert látom, hogy hol van a probléma és veszélymentesen tudok dolgozni. Ezért is vagyunk kevesen, akik terápiában dolgoznak, hisz először meg kell legyen az orvosi alapod, majd onnan lehet továbblépni kiropraktőr képzésre.

Kitől tanulta a mesterséget, kiből lehet egyáltalán csontkovács, és mit gondol a kelet-európai csontkovácsolás helyzetéről?

Ha adott az orvosi alapképzés, máris lehet jelentkezni csontkovácsnak. Engem egy japán orvos vezetett be a kiropraktika rejtelmeibe, utána pedig több orvostól is tanultam. Külföldön egyetemi szinten is oktatják, Kelet-Európában sajnos erre nincs példa egyelőre. A hozzánk legközelebb eső ilyen jellegű intézmény Budapesten van, Magyarország mellett pedig Németországban, Franciaországban, Angliában, az Egyesült Államokban és Kanadában van ilyen jellegű oktatás.

Számottevő az ellentét a csontkovács szakma és az orvostársadalom tagjai között, vagy a néhány kivételtől eltekintve azért az idegsebészek, a gerincspecialisták és a csontkovácsok keresik az egymással való kapcsolatot, és akár együtt is működnek?

Nálunk sajnos a sebészek, a neurológusok nem nagyon működnek együtt a kiropraktőrökkel, és nem is látom a jeleit annak, hogy ez egyhamar megváltozna. Ennek legfőbb oka, hogy a haza orvosi egyetemeken nem tanítják, így fenntartások övezik. Külföldön együtt dolgozik a sebész a kiropraktőrrel, és más alternatív gyógymódok ismerőivel. Ugyanakkor külföldön is vannak szakemberek, akik nem veszik igénybe a csontkovácsot, de a terápia hatását ennek ellenére elismerik.

Mint az élet egyéb területein, ez esetben is számos csaló, sarlatán mondja magát minden gerincbántalmat és egyebeket gyógyító csontkovácsnak. Hallani olyant is, hogy főleg vidéken idős emberek, úgynevezett csontrakók segítenek a problémákon. Mit javasol az érdeklődőknek, mi alapján döntsenek egyik, vagy másik csontkovács hitelessége, megbízhatósága mellett?

Mindenki hallott olyan történeteket, hogy idős falusi emberek nagy hatásfokkal tettek helyre csontokat, jól kezeltek gerincbántalmakat. Valóban, vannak ilyen példák. Ezek az emberek a szülőktől, a nagyszülőktől tanulták ennek a terápiának a használatát betegeken kísérletezve. Egyszer sikerült, másszor nem, próbálkozva tanultak. Nem tagadom, hogy sok esetben sikerrel jártak, de számos olyan eset is van, ahol több rosszat okoztak, mint jót. Például hátgerinc rendellenességek esetén kézzel nem nagyon lehet érezni a problémát, ezért szükséges a röntgen, vagy az MRI, hogy biztosabban lehessen dolgozni. Azt tanácsolom, hogy mielőtt csontkovácshoz fordulunk, előtte végeztessünk el bizonyos orvosi vizsgálatokat.

Ha egy mondatban kellene összefoglalnia, miért ajánlatos csontkovácshoz járni, mi lenne az?

A csontkovácsolás megadja a betegnek az esélyt, hogy a klasszikus gyógyszer-műtét opció helyett mást is választani tudjon, hisz egy megműtött hátgerinc már soha sem lesz egészséges.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Facebook hozzászólások:

24 thoughts on “Műtét nélkül is helyrehozható a sérült gerinc – mondja Ferent Lóránt kolozsvári csontkovács

 1. Posta László

  Szép napot!
  Én is ezzel a gerinctájéki fájdalommal küszködöm. Debrecen környékén tudna e nekem valaki segíteni?
  Üdv.

  Válasz
 2. Abai Tamásné

  A cikk nagyon megragadott, sajnálatos módon nekem már 4-szer műtéttel próbáltak segíteni, ami sajnos nem javított állapotomon, sőt fokozatosan mindig rosszabb, Gyógyszerek, terápiák sem segítenek. Több mint 10 éve szenvedek ezzel az állandó fájdalommal. Sajnálatos módon több helyen is előfordul a gerincoszlopon elváltozás, de nem szeretném igénybe venni az orvosi beavatkozást. Kérem, ha email-be írjon nekem, hogy lehet e valamit segíteni a problémámon. köszönettel

  Válasz
 3. kovács julianna

  szeretném megkérdezni ,hogy a kiszakadt gerinc sérvet is tudja gyógyítani?válaszát előre is köszönöm.

  Válasz
 4. B.Zs

  Én személyes tapasztalatom alapján nyilatkozom: gerincservem van és sajnos az orvosok azonnali műtétet ajánlották plusz 1500€ kértek és rám ijesztettek hogy ha nem mutenek meg nem élem meg a következő 3honapot!!!
  Ekkor ismertem meg. Lóránt Ferent és 3 hónap alatt heti 2 kezelessel most már sizek, szaladok, uszok, focizok és abszolút normál életet élek. Azóta büszkén ajánlom és barátomnak tekintem!
  És megyeszerte köszönöm Lori!

  Válasz
 5. Fülöp Tibor

  nekem 2.éve állapította meg az ideg sebész,hogy gerincsérvem van az 5-dik csigolyánál. a bal lábam bal oldala el van zsibbadva .műtétet javasoltak is meg nem is, mert cukorbeteg vagyok nagy a fertőzésveszély.semmi esetre sem akarom magam meg műteni.41-éves vagyok.várom tanácsát, mit tegyek?

  Válasz
  • Ferent Lorant

   Jo napot, nem ajanlom a mutetet,foleg ha cukor beteg is. Az ideget ha sikeul kiszabaditani a nyomas alol,akkor a fajdalom lecsokken sokkal. Tudnek onon segitenim egy RMN-et ha tudna mutatni nekem meg pontosobban valaszolhatnek.
   lorant.ferent@yahoo.com
   Sok egezseget kivanok

   Válasz
 6. Horváthné Boda Zsuzsanna Mónika

  A csontkovács az én csodatevőm. Sajnos későn szereztem tudomást erről a lehetőségről, így 2004 januárjában megműtötték a gerincem. Kalandos volt a gyógyulásom, ugyanis varratszedés után kinyílt a seb. Teljes 1 hónapig kötésre jártam. Március végén szanatóriumban fejeződött be a kaland. Szociálisgondozó-ápolóként dolgozom, és minden reményem egy csodálatos ember, a csontkovácsom. Mindent helyre tesz rajtam gerincet, térdet, sarkat stb. nem keveset kér az igaz, de én 2-3 kezelés után évekig bírom nélküle. Mióta csontkovácshoz járok, nem találkoztam idegsebésszel, és ennek 9 éve. A jó Isten éltesse sokáig az én kovácsomat!!!

  Válasz
  • Takács Éva

   Horváthné Boda Zsuzsannát kérdezem, hol lakik, ki az ő csontkovácsa? Ugyanis a csontkovács lehet egy csoda is, volt már tapasztalatom erről, de sajnos aki ezt a csodát tette velem már nincs. De, ha a nem megfelelő embert találja meg az ember, akkor a kezelés elmehet az ellenkező irányba is.

   Válasz
 7. Erzsébet

  Szeretném megtudni hogy Ferent Lóránt csontkovács hol rendel.? Mert az neurológus azt mondta hogy hátgerinc sérvem van . Nemsokára megyek CTR-re ott pontosan megállapitják hogy mi a helyzet. Szeretném elkerülni a mütétet. Köszönöm!!!!!!!

  Válasz
 8. Mayer Maria

  Tisztelt Ferenc Lorant Ur,
  Mivel az en csontkovacsom sulyos beteg Hargita megyeben (aki mindig segitett eddig rajtam es ezert minden elismeresem a jo csontkovacsoke) szeretnem megkerdezni, hogy a farokcsontom miert nem marad meg a helyen. Igaz, hogy van a keresztcsontomban egy kisebb daganat. Ezen kivul a behajlott farokcsont vegett ugy 6 honapja aranyerem is van ami miatt nagyon sokat szenvedek. Tudna segiteni rajtam ? Ha igen akkor kernek szepen egy elerhetoseget. Elore is koszonom valaszat.

  Válasz
  • sipos ferenc

   Tisztelt Ferenc Lorand,gerincservvel kuzkodok szeretnem ha segitene.Kerek egy elerhetoseget,telefonszam vagy cim.

   Válasz
 9. Pásztainé Zékány Erzsébet

  Tisztelt Uram! Első sorban gratulalnék az ÚTTÖRŐ státuszához!! Gyógytornász vagyok aki szakmai aktivitásom alatt sokszok kértem volna chiropraktor segitségét, de…….. nem volt kitöl. A megjelent e-mail cimen probalok szemelyes kapcsolatot teremteni Onnel, mivel nem saját problemaval kapcsolatban szeretnék véleményt- támaszt találni.
  Előre is köszönom válaszát

  Válasz
 10. Ámon Imréné

  T. Lorant Ferent!

  Legyen szíves megírni, hogy porckorong törés esetén is tud segíteni?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Válasz
 11. Márton Béla

  Tisztelt Ferent Lóránt ! Szeretnék én is segítséget kérni, ha még lehet. 71 éves vagyok, kb 10 éve betegeskedem a hátgerincemre. Műtve nem vagyok, különböző gyógyszerek vagy segítenek, vagy nem. Szabályos ,,S,, alakú a hátgerincem, jobb lábam térdtől lefelé zsibbad, fönt a forgó fáj, bár a röntgen szerint nincs semmi baja, és 50-100 m járás után le kell gugolnom, hogy tovább tudjak menni. Nem tudom tud-e valamit javasolni, maradok tisztelettel, Márton Béla, Fülek, Szlovákia.

  Válasz
 12. Airizer eva

  En voltam egy csontkovacsnal es meg is mondta hogy mashol fog fajni ,ez igaz is de a csipom azt fajoltatom mostnem is merem megkerdezni….de ezzel most mit meg lehet csinalni?

  Válasz
 13. Csegezi Zsuzsa

  Tisztelt Lorant!

  Legyen szíves megírni, hogy porckorong törés esetén is tud segíteni?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Válasz ↓

  Válasz
 14. Gal Imre

  2014-ben mutottek gerincservvel(4-5), akkor nagy fajdalmaim voltak! Most oktoberben csinaltak egy RMN-t, most meg nagyobb servem van( a felvetel alapjan ugyanott), de-nem tudom miaz oka- most nincs fajdalmam! Mi a teendo?

  Válasz
 15. pal Ibolya

  2015 januárba műtöttek porckorong sérvvel és ugyan abba az évbe aprilisbe újabb műtét, Azóta is zsibbad a lábam, fajdalmaim vannak, több kezelést végig csináltam de semmi javulás.Tud segíteni RMN -3 van mar. Újabb sérv a mi mar nem műthető az orvosok szerint! Köszönöm ha válaszol.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top