Miért tesz jót az egészségünknek a „hálanapló” írása? Ettől még neked is kedved támad elkezdeni

Keress valamit, amiért ma is hálás lehetsz. Ettől nem csak boldogabb leszel, de a fizikai és érzelmi egészségednek is jót tesz. Amikor egy Bet Diening-Weatherson nevezetű lány nekilátott az első hálanaplóját írni 13 évvel ezelőtt azért tette, mert jobbá akarta tenni saját és két fia mindennapjait.

Miért tesz jót az egészségünknek a „hálanapló” írás? Ettől még neked is kedved támad elkezdeni

Fotó: Filantroplikum.com

Minden este, lefekvés előtt végiggondolta a napját és leírt 5 dolgot/személyt/helyzetet, amiért hálás lehetett.

„Hiszek abban, hogy a hála hálát szül, csakúgy, mint ahogyan a bosszankodás neheztelést kreál. Tudatos választás volt az, hogy ilyen módon megmozgassam a napi tapasztalatok folyamán kapott energiákat.” – mondta Bet.

Miután rendszeresítette ezt a gyakorlatot, kezdte észrevenni, hogy sokkal pozitívabban szemléli a világot.

„Sokkal kevesebb ítélkezés és cinikusság van bennem, és sokkal kedvesebb és együtt érzőbb lettem a körülöttem lévőkkel.” – mondja.

Most lássuk, hogy a tudomány hogyan igazolja ezt:

A hálanapló az egyik legkönnyebb és (tudományosan bizonyítottan) a leghatásosabb módja annak, hogy motiválni tudjuk magunkat az érzelmi gyógyulás útján.

Emmons, világ egyik legnagyobb hála szakértője azt állítja, hogy 10 hét után, ha minden egyes nap leírunk valamit, ami örömet okozott, akkor sokkal optimistábbak leszünk, és jobban érezzük magunkat a bőrünkben, egyszerűen feléledünk. A Kaliforniai Egyetem szerint azoknál az embereknél, akik 3 hétig rendszeresen vezették a naplót a következő jelentős változások léptek fel:

  • Erősebb immunrendszer
  • Alacsonyabb vérnyomás
  • Kevesebb fejfájás
  • Minőségibb alvás

Ezeken kívül stressz csökkentő hatással is bír, és segít abban, hogy jobb emberekké váljunk.

Hálával a gondoskodó emberi kapcsolatokért

A hálanapló tulajdonképpen arról szól, hogy elismerjük a mindennapjainkban történt jóságot. Ez által megértjük, hogy azok honnan erednek, természetesen az elején még csak a felszíni dolgokat fogjuk észrevenni, de idővel képesek leszünk belelátni a mélyebb dolgokba is. Nem szabad elfelejtenünk, hogy mindazt, amik körülöttünk történnek más személyek is befolyásolják, így könnyen formálható az, hogy milyen szemszögből is nézzük az életet.

Bet megtanulta, hogy hogyan mutassa ki háláját a két fia, Jroin és Connor felé, és arra biztatta őket is, hogy ők is próbálják meg: „Tudatosan beszélgettünk arról, hogy a családunk tulajdonképpen egy csapatként működik, hogy a világ néha nyomasztó tud lenni, de megértettük velük, hogy mi, a szülők, mindig ott leszünk nekik.”

4 egyszerű lépésben te is elindíthatod a saját hálanaplódat

1. Keress egy olyan jegyzetfüzetet, ami megfelelőnek tűnik ahhoz, hogy magaddal vihesd akár munkába, akár nyaralásnál.

2. Kezd azzal, hogy leírsz 5 jó dolgot, ami történt veled a héten. Legyél minél precízebb és részletezd amennyire lehet, a minőség a fontos, nem a mennyiség!

3. Miután már pár héten keresztül egyszer írtál a füzetbe, kezdj el írni kétszer, vagy akár naponta is – legjobb időpont erre, ha lefekvés előtt írod.

4. Ha véletlenül egyik nap elfeledkezel a naplóról, ne hagyd ki azt a napot sem – akár fejben is számba veheted a jó dolgokat. Az a lényeg, hogy szokássá váljon.

Bet is fokozatosan iktatta be ezt a szokást a mindennapjaiba, noteszek, golyóstollak, és színes ceruzák segítségével, de mára már a kirándulásokra is magával viszi, hogy még inspirálóbban élhesse meg mindennapjait: „Imádom!” – mondta Bet.

A legtöbb ember az elején csupán felsorolja a dolgokat (pl.: étel, fizetés, a ház stb.) De idővel rájövünk, hogy úgy a pozitív, mint a negatív történések a javunkra válhatnak. Nem szabad elfelednünk, hogy a kihívások és a problémák csak tovább erősítenek, hiszen tanulhatunk belőlük.

Ráadásként néhány tipp Emmonstól:

  • Inkább gondolkozz el, milyen is lenne az életed azok nélkül az áldott pillanatok nélkül, ne csak felsorold őket.
  • Inkább az emberek által okozott boldogságra összpontosíts, ne a tárgyak által okozottakra.
  • Figyelj arra, hogy hogyan is érzed magad, miközben írod a naplót.
  • Még ma határozd el, hogy boldogabb leszel, mint voltál!

“Néhány év tapasztalatával a hátam mögött, az életszemléletem teljesen megváltozott. Meg tudok birkózni a mindennapok feladataival, és tudatosan tudom irányítani a tetteimet. A hála a hétköznapjaim kulcsfontosságú részévé vált, és bátran mondok IGEN-t az életre, mert tudom, hogy jót tartogat.” – nyilatkozta Bet.

Save

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Comments Closed

Top