Miért bántod meg folyamatosan azokat az embereket, akiket szeretsz?

Az élet tele van meglepetésekkel, pozitív és negatív dolgokkal, szeretettel és gyűlölettel. Vannak olyan helyzetek, mikor az emberek megbántják egymást. Az viszont kissé érthetetlen, hogy miért történik olyan, hogy valaki azt az embert bántja meg, akit talán a világon a legjobban szeret.

Miért bántod meg folyamatosan azokat az embereket, akiket szeretsz?

Pedig biza ki ne csapta volna rá az édesanyjára a telefont egy durva beszélgetést követően, ki nem kiabált rá a gyerekre, ha az bedobta kővel a szomszéd ablakát, melyik feleség ne vágott volna keresetlen szavakat a férjéhez, ha az megszegte az ígéretét?

Azok az emberek bántanak meg, akik ismernek, az idegenektől nem kell annyira tartanunk – mondja Deborah Richardson, a Georgia Regent University pszichológus-professzora.

Az ambivalens kapcsolatok

Az ilyen kapcsolatok leginkább a szülő-gyerek viszonyra érvényesek, mikor a gyerek szembefordul a szülővel, mert a fiatal önállóságra, függetlenségre törekszik. Ilyen helyzetekben gyakran elszabadulnak az indulatok, a felek egymás fejéhez vágnak dolgokat. Rendszerint pár hét múlva kibékülnek, ahogy a házastársak, szerelmes párok is.

Hogyan lehet úgy szeretni egy embert, hogy ne legyen sértődés belőle?

Az egymás iránt érzet szeretet együtt jár a sebezhetőséggel is, mert ilyenkor az emberek gyakran tesznek, mernek tenni megjegyzéseket egymásra, ami viszont érzelmileg megterhelő a másik félnek, és máris kipattant a sértődés, harag, konfliktus.

Minél több időt tölt egymással két ember, úgy nő az esély egy veszekedés, nézeteltérés kialakulására, mert ilyenkor mindkét fél levetkőzi a gátlásait, leteszi az álarcot és megmutatja igazi énjét. És ehhez idő kell, hogy a pár megszokja az új helyzetet, az új viselkedésformát.

A Michigan-i Relationship Institute szakemberei szerint minden ember fejlődése során átesik kisebb-nagyobb lelki megrázkódtatásokon (szerelmi csalódások, családi viszályok), de a lélek mindig megpróbál alkalmazkodni a körülményekhez, új szemszögből kezdi szemlélni a világot.

Például: az az gyerek, aki egy olyan családban nőtt fel, ahol mindennaposak voltak a veszekedések, felnőtt életében lehet rosszul fogja érezni magát egy harmonikus, nyugodt, békés párkapcsolatban.

Az is problémát okozhat, ha a felek nem tudnak megfelelően kommunikálni egymással, ahol nem mondhatja el mindenki a saját véleményét, hanem domináns-alárendelt viszony alakul ki, ami gyakorlatilag egy ketyegő bomba. Ehhez hozzájárul az is, hogy a mi kultúránkban az érzelmek kifejezése még mindig nem divat, inkább elnyomjuk magunkban, amit érzünk, de nem mondjuk ki, pedig néha ezt meg kell tenni, mert különben sok konfliktussal találhatjuk szembe magunkat.

Pszichológusok szerint ha megbántunk valakit, akkor igazából nem a másik embert bántjuk meg, hanem saját magunkat, a saját énünkkel szemben alakítunk ki konfliktust, így a legfontosabb, hogy mielőtt egy párkapcsolatba belemennénk, előbb magunkat szeressük, fogadjuk, ismerjük meg.

A szeretet tiszteletet, melegséget, biztonságot, örömet jelent. Ezt nem szabad soha elfelejteni.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Facebook hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top