Mi az kapcsolat az elhízás és a szájhigiénia hiánya között?

Az elhízással kapcsolatban leggyakrabban a krónikus betegségek kialakulás merül fel, hiszen ilyenkor keringési problémákkal, cukorbetegséggel kell a túlsúlyosoknak szembe nézniük. Azonban a szájüreget érintő problémák, elváltozások esélye is nagyobb az elhízott emberek körében.

Fotó: Pixabay.com

A statisztikai adatok szerint a bolygó lakosságának 25 százaléka elhízott. És rossz hír, hogy ez a szájüreg egészségére is negatív hatással van. Erről egy tanulmány is készült, 5 évig vizsgáltak túlsúlyos férfiakat és nőket, és a szakemberek arra jöttek rá, hogy ezeket a személyeket jobban fenyegetik a fogproblémák, mint a normális testsúlyú társaikat, főleg ha már elmúltak 30 évesek.

Ezeknél az embereknél gyakrabban fordult elő ínygyulladás és fogszuvasodás, de a baktériumoknak is könnyebb dolguk volt, hogy gyulladásokat idézzenek elő.

Az még egyelőre nem tisztázott, hogy az elhízottakat miért érintik nagyobb arányban a szájhigiéniai betegségek. Feltételezések szerint a túlsúlyos emberek zsírszövetei könnyebben begyulladhatnak, és egy sor olyan anyag keletkezhet ezekben a szövetekben, sejtekben, amelyek tumorok kialakulásához vezethetnek.

Ahogy minden embernél, úgy a dohányzás, az édes ételek, italok fogyasztása, valamint a magas vércukorszint mind hozzájárul a szájüregi betegségek, fogágybetegségek kialakulásához.

Mit lehet tenni? Pár tanács otthonra

Nyilván fontos, hogy felkeressünk egy fogorvost, aki majd felvilágosít arról, hogy mik a veszélyei az elhízásnak a szájhigiéniára vonatkozóan.

Íme, pár jótanács:

  • vigyázni kell a testsúlyra, ezért együnk egészséges ételeket, mozogjunk sokat és ápoljuk rendszeresen a fogainkat. Már 10 százaléknyi fogyás is sokat számít;
  • kérjük ki egy táplálkozási szakértő véleményét, ne fogyasszunk édességeket, cukros üdítőket.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Comments Closed

Top