Marketing trükkök, melyeknek te is áldozatául eshetsz vásárlás során!

Egy vásárlási maraton akár még kellemes időtöltés is lehet, de ha nem figyelünk, sajnos pénzügy csődbe is kerülhetünk. Hiszen a mai vásárlók olyanok, akár egy reality-show hősei, mivel marketing ügynökök egész hada figyeli, tanulmányozza őket, hogy milyen új trükköket vessenek be a még nagyobb mértékű fogyasztás érdekében. Ezekben a trükkökben mind az a közös, hogy rávegyenek bennünket, vásárlókat arra, hogy minél mélyebben a pénztárcánkba nyúljunk.

Marketing trükkök, melyeknek te is áldozatául eshetsz vásárlás során!

Íme, néhány azokból az „intelligens csapdákból”, melyeket nekünk vásárlóknak állítanak fel a szupermarketek marketingért felelős ügynökei!

A termékeknek a polcokon való tudatos elhelyezése!

Az üzletek felső polcain általában azok a termékek találhatóak, amelyek a kevésbé ismert márkákhoz tartoznak. A szemmagasságú „arany polcokon” pedig azok a termékek kapnak helyet, amelyet mindenki jól ismer. Az alsó polcokra azokat a termékeket helyezik, amelyekkel a vásárlóközönség legfiatalabb tagjait, a gyerekeket célozzák meg.

Ahhoz, hogy az egyes cégek kibérelhessék termékeik számára az „arany polcokat”, kemény pénz fizetnek, mely nagyban befolyásolja a termék vég értékét, vagyis drágábban vásárolhatjuk meg azokat.

Ha nem akarunk ebbe a csapdába beleesni, akkor vásárlás előtt hasonlítsuk össze az „arany polcon” található termék árát egy hasonlóval, mely a felső vagy az alsó polcon található. Meglepődhetünk az eredményen, hiszen nem mindig a drágább a jobb.

A bevásárló szekerek hatalmas mérete!

Bizonyított tény, hogy amikor vásárlás során nem kézi kosarat, hanem bevásárló szekeret használunk, 40%-al többet költünk.

Az üzletek szándékosan úgy helyezik el az alapélelmiszereket, hogy adott esetben a kenyér minél távolabb kerüljön a tejtől. Amíg megtesszük a távot a két alapélelmiszer beszerzéséhez, még legalább néhány olyan terméket is kosarunkba teszünk, amelyet eredetileg nem volt szándékunkba megvásárolni.

Néhány szupermarketben a haladási irány az óramutató járásával ellentétesen van meghatározva, melynek eredménye szintén a nem tervezett vásárlás befolyásolása.

A Greun effektus!

Az első mall-t, melyet végérvényesen bezártak a világon, Victor Gruen tervező álmodta meg. Greun előtt a bevásárló központok külön épületekből álltak össze, egy szinttel rendelkeztek és folyósokkal kötötték össze őket.

Greunnak sikerült a sok különálló üzletet egy fedél alá álmodnia, ízlésesen megvilágítania, mely komfort érzetet sugallt magából. Természetesen ezeken a helyeken nem találunk ablakokat, időmérő eszközöket, hogy a vásárló elfelejthesse a valóságot. Egy ilyen környezetben való sétálás során hajlamosak vagyunk az összezavarodásra, valamint helytelen döntések meghozatalára. Vagyis hajlandók leszünk akár az erőnkön felüli költekezésre is, melyet aztán később már bánhatunk.

Tükrök, melyek elkápráztatnak bennünket!

A ruhás üzletek tükrei olyan megvilágítást kapnak, melyek számunkra kellemesebb képet alkotnak a ruhapróbák során, és csak otthon vesszük észre, hogy az üzletben oly csodálatos ruha nem is áll valójában olyan jól nekünk.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Comments Closed

Top