Könnyekbe tört ki az özvegy feleség, amikor meglátta öngyilkos férje arcát egy másik férfin

Emlékszik még valaki az 1997-es Ál/Arc című filmre, melyben John Travolta és Nicholas Cage játszott? Nos, a film témája nagyjából fedi ennek a történetnek a lényegét, ugyanis a modern orvostudománynak köszönhetően mára már lehetővé vált az arc-transzplantáció.

Könnyekbe tört ki az özvegy feleség, amikor meglátta öngyilkos férje arcát egy másik férfin

Viszont annak körülményei, hogy Andy Sandness hogyan is kapta meg Calen „Rudy” Ross arcát, az eléggé a véletlen műve, ugyanis mindkét férfi életének 21.-ik évében úgy döntött, hogy öngyilkosságot követ el.

Szerencsére a Wyoming-i Sandness túlélte a 2006-ban elkövetett öngyilkosságát, viszont a fejét célozván a golyó átfúródott az állkapcsán, így az arca szinte teljes mértékben eltorzult. Ezzel ellentétben a Minnesota állambeli Ross nem élte túl a 2016-ban elkövetett öngyilkosságot, és így özvegyen hagyta 19 éves feleségét, Lillyt, aki akkor 8 hónapos terhes volt. Ross máját, tüdejét, veséjét, szívét és arcát donorként ajánlották fel hozzátartozói, habár Lili számra nem volt könnyű meghozni ezt a döntést.

„Elsőre szkeptikusan álltam a helyzethez. – nyilatkozta Lilly – Nem akartam, hogy egyszer csak egy Calen kinézetű ember sétáljon velem szembe.”

Később az orvosok elmagyarázták Lilinek, hogy aki a férje arcát kapni fogja nem fog teljes mértékben az elvesztett párjára hasonlítani, ugyanis Sandness-nek a szeme és a homloka körüli rész menthető volt. A beleegyezéseket követően Sandness-re egy olyan 60 órás műtét várt, amit most először végzett a Mayo Clinic professzori csapata.

Sandness-nek szüksége volt erre a beavatkozásra, hiszen a balesetet követően a szája és az orra teljes mértékben eltorzult. „Nem mutatkoztam a nagyvilág előtt, utáltam, ha nagyobb városokba kellett mennem.”– mondta a Washington Post-nak.

A műtétet követően már úgy ébredt, hogy volt orra, felső és alsó állkapcsa, szájpadlása, fogsora, arccsontja, arcizmai, nyálmirigyei és a szeme alatti részt egészen a nyakáig újra bőr borította. A Mayo Clinic sebészeti csapata egy 3D-s virtuális technológiával tervezte meg Sandness új arcát, úgy, hogy az a lehető legesztétikusabb legyen.

Könnyekbe tört ki az özvegy feleség, amikor meglátta öngyilkos férje arcát egy másik férfin

„Felülmúlt mindent, amire csak számíthattam.” – reagált a műtétet követően.

Körülbelül 16 hónappal a beavatkozás után Sandness ellátogatott Lilly-hez, hogy köszönetet mondjon.

„Nem tudom, hogy valaha is meg lehet-e elégszer köszönni azt, amit adtak nekem. Úgy értem Lilly egy elképesztő ember, és ez az egész egy hihetetlen ajándék… Nem, egyszerűen nem lehet elégszer megköszönni. Nem adhatsz pénzt, semmit nem tehetsz, csupán kimutatni tudod a hálát.” – mondta a férfi.

Lilly vélt felfedezni némi hasonlóságot, de végül is azt mondta, hogy Sandness egy teljesen más személy.

„Ez egyszerűen lenyűgöző. Fel lehet fedezni egy-két vonást Rudy-ból az arccsont és az orr környékén, hiszen még az anyajegye is ott van. De egyébként csak Andy-t látom, nem látok Rudy-ból sokat.” – majd azt is hozzátette, hogy büszke az elvesztett férjére, mert örül annak, hogy általa meg lehetett menteni egy másik ember életét.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.
Comments Closed

Top