Két elpusztult ámbráscetet találtak a parton, a gyomruk tele volt műanyaggal és autóalkatrésszel!

Januárban az Északi-tenger partjára 29 nagy ámbráscet sodródott ki. Tengerbiológusok szinte sokkot kaptak, mikor meglátták, hogy a boncolás után mi volt a tengeri emlősök gyomrában. Hihetetlen, de a cetek rengeteg műanyag törmeléket fogyasztottak el, volt olyan állat is, amelynek gyomrában egy 13 méteres halászhálót találtak, egy másik pedig egy 70 cm-es autóból leszakadt darabot nyelt le. Ez is azt bizonyítja, hogy nem csak a szárazföldi élővilágot, hanem tengeri élőlényeket is súlyosan érinti az emberi szemetelés.

cet-halal

Németország legészakibb szövetségi államának, Schleswig-Holstein környezetvédelmi minisztere azt mondta, hogy a tetemekben talált műanyag törmelékek mutatják, hogy a globális világ milyen nagy arányban termeli és dobja ki ezeket az anyagokat. Az állatok ha lenyelik ezeket a részeket, akkor akár éhen is pusztulnak, mivel képtelenek megemészteni a műanyagot.

Sajnos nem ez az első eset, hogy tengeri óriások pusztultak el a tengerekben, óceánokban hemzsegő hulladékrészecskék miatt. 2011-ben egy fiatal egyedet sodort az áramlat a görög sziget, Mykonos partjaira. A gyomra annyira ki volt tágulva, hogy a tudósok azt gondolták, hogy lenyelt egy óriás kalmárt, de mikor a boncolás során mélyebbre hatoltak, mintegy 100 darab műanyag zacskót, és egyéb törmeléket találtak.

A National Geographic szerint a német partokon történt állatok halálát nem a műanyagok okozták, hanem a keringési rendszerük omlott össze, mivel túl beúsztak a sekély vizekbe, így a szívük nem bírta a saját testsúlyuk nyomását, ezért leállt.

Elképesztő az az adat is, miszerint a szárazföldön eldobott műanyag hulladékok 80 százaléka a tengerekben, óceánokban végzi, és így a vízi vadvilágban okoz mértéktelen pusztulást.

Legközelebb gondoljunk a bálnákra, ha a flakonunkat elhajítjuk az utcán!

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Facebook hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top