Kell ott fenn egy ország – az olaszországi buszbalesetben elhunytak emlékére

Ezek a szomorú tragédiák valahogy mindig az éj leple alatt történnek, hogy aztán felébredve a reggeli kávét szürcsölve megváltoztassák az egész életünket…

Lehetett volna ez egy szép, téli reggel, akárcsak a többi hétvégén, ám január 21-e mostantól mindenki lelkében mély nyomot hagy. Igaz, legfőképpen az áldozatok hozzátartozóinak, ám biztos vagyok benne, hogy mától valami mindannyiunkban megváltozik. Mert a tragédiák, mégha nem is k0zvetlenül rólunk szólnak, megváltoztatnak belülről.

Nem vagyok szülő, de engem is ledöbbentett, és mélyen megrázott, amikor ma reggel kinyitva a laptopot szembesültem azzal a mérhetetlen fájdalommal, ami az olaszországi buszbaleset kapcsán érkezett a médiából. Egy magyar fiatalokat szállító busz balesetet szenvedett, 16 gyerek életét vesztette, több mint húszan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

Ösztönösen elszörnyed az ember egy ilyen hír hallatán, bele sem merek gondolni mit élhetnek át azoknak a gyerekeknek a szülei, akik odavesztek a balesetben. Hogy lehet egy ilyen tragédiát feldolgozni? Hogy lehet túlélni egy gyerek elvesztését?

Ez még akkor is nehéz, ha már megbarátkoztál a halállal, főleg, hogy gyerekekről van szó, akik előtt ott az élet, még csak most bontakozott ki számukra a világ. Ilyenkor bármennyire legyen spirituális az ember, a fájdalom felülír minden hitet, karmát, vagy bármiben is hittél azelőtt. Minden összedől.

Emlékszem, fiatalként a tömbházunkban meghalt egy kislány, akivel minden nap együtt játszottunk, olyan jól ismertük egymást, akár testvérek is lehettünk volna. És egyszer csak nem volt már többé? Olyan volt, mintha elütött volna egy vonat, de közben még élek. Számos kérdés merült fel bennem akkor, a válaszokat máig nem találom, csak elfogadtam a helyzetet. A legszörnyűbb az egészben hogy már nem is emlékszem az arcára…

És akkor eszembe jut Zorán – Kell ott fenn egy ország című dala, majd lecsordul a szememben egy könnycsepp, amit követ a többi… Nyugodjatok békében kis angyalok: Kell ott fenn egy ország, Mely talán rátok is vár.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.

Facebook hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top