Íme egy ősi magyar finomság, amit már alig ismernek hazánkban!

A hagyomány ételeink közül elég sok kihalófélben van, mivel ahogy a világ, úgy a gasztronómia is átalakul, így egyes receptek háttérbe szorulnak, míg mások előtérbe kerülnek.

Van viszont pár olyan ősi magyar készítmény, amelyet érdemes lenne ismét divatba hozni. Az úgynevezett sárga túrót ma már Magyarországon csak a Hajdúságban és Szabolcsban szokás összedobni, viszont Kárpátalján és Erdélyben hagyományosan húsvétkor eszik ezt a különlegességet.

Most megmutatjuk neked, hogy kell elkészíteni, hogy ne meredjen feledésbe.

Hozzávalók:

  • 0,5 liter tej
  • 5 tojás, 1 dl tejhez 1 tojás megy
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só
  • mazsola (opcionális)

Elkészítés:

Egy edénybe töltsük bele a tejet, a cukrot, a sót, majd forraljuk össze, vigyázva, hogy a cukor ne égjen oda. A tojásokat egy tányérba verjük fel, nem kell nagyon összedolgozni őket, majd szép lassan keverjük bele a cukros tejbe.

Lassú tűz mellett addig kevergessük, míg túró állagú lesz, majd ezután óvatosan tegyük egy tiszta vászon ruhába, vagy vastag gézrétegbe, kössük össze, majd akasszuk ki, vagy tegyük egy szitába, hogy a fölösleges lé kicsöpögjön belőle.

Ezt követően pár órára rakjuk a hűtőbe, míg megkeményedik, közvetlenül utána lehet szeletelni.

Save

Ha érdekelnek további cikkeink, iratkozz fel hírlevelünkre!


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


One thought on “Íme egy ősi magyar finomság, amit már alig ismernek hazánkban!

  1. Anita

    Kedves Kötekedők! Miért kell mindenbe belekötni?? Akinek nem tetszik,nem kell elkészítenie! Nincs oda írva pontosan,hogy melyik korból való. De valószínűleg nem is ez a lényeg, hanem az,hogy régen többen ismerték, készítették.Miért kell,a kákán is a csomót keresni. Örüljünk neki,hogy valaki felrakta a receptet,és aki szeretné,az el tudja készíteni.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top