Így tudod megőrizni elméd frissességét! Következzen 10 remek módszer egyenesen a szakemberektől!

Két egészségüggyel foglalkozó portál, az optimallivingdynamics.com, valamint a thebestbrainpossible.com neurológus szakembereket, táplálkozás szakértőket kérdezett arról, hogy mely módszerek segítségével lehet a legjobban megőrizni az agy egészségét, frissességét.

Az orvosok a következő 10 módszert ajánlották.

1. “Az ülő életmód, – amikor valaki órákon keresztül nem áll fel a székből,- az agy számára felér egy kínvallatással. Ha mégis, olyan helyen dolgozol, ahol napi 8 órát ülsz, akkor is próbálj felállni félóránként legalább 2 percre, nyújtóztasd ki a végtagjaidat, hogy javuljon a vérkeringésed, és ezáltal az agyi idegsejtek is aktívabbá váljanak” – mondta Dr. Marie Pasinski, a Harvard Egyetem neurológusa, a “Beautiful Brain, Beautiful You: Look Radiant from the Inside Out by Empowering Your Mind” című könyv szerzője.

2. Nagyon fontos, hogy az agyat minél kevesebb stresszhatás érje. Ebben segít a meditáció, a hála, séta a természetben, a kirándulások, túrázások, valamint a nyugtató alvás.

“Arra kell bátorítani az embereket, hogy fejlesszék kognitív képességeiket, mert így az agy aktív marad és az öregedés sem következik be olyan gyorsan” – állítja Barbara Arrowsmith Young, az Aroowmith Program alapítója, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok megsegítésén fáradozik.

3. “A kurkuma az egyik legnagyszerűbb idegsejtvédő fűszernövény. Megszabadítja a szervezetet a nehézfémektől, serkenti az őssejt-osztódást, és az új sejtek képződését” – közölte Sayer Ji, a GreenMedInfo.com szerző-kutatója.

4. “Ha a gyomrodban, bélrendszeredben gyulladás keletkezik, akkor az agyadban is ugyanaz a probléma. Sok emésztési panasznak pszichikai jellegű oka van, és az emésztési panaszok kialakulásához még az is hozzájárul, ha túl sok glutént, tejterméket fogyasztasz. Törekedj inkább a vitamindús táplálkozásra, az Omega 3 zsírsavak bevitelére, így nem csak az anyagcsere működési zavarokat lehet megelőzni, hanem a cukorbetegséget, vagy akár az Alzheimer-kórt” – mondta Hyla Cass pszichoterapeuta, a “Natural Highs” és a Supplement Your Prescription” című könyvek szerzője.

5. “Mindig igyekezz a legjobb döntéseket meghozni, erre alapozd az életed” – tanácsolja Dr. Daniel Amen pszichiáter, az Amen Clinick igazgatója, a “Change Your Brain, Change Your Life” című könyv szerzője.

6. “Nekem egyetlen tanácsom van, hogy mozogj rendszeresen. Az agy számára ez a legfontosabb, majd utána következik az étrend és az alvás. Ha mozogsz, sportolsz, akkor javul a memóriád, és szó szerint okosabb is leszel” – véli Max Lugavere, a Bread Head című dokumentumfilm készítője, rendezője.

7. “Dr. Robert Sapolsky kutatásaiból tudjuk, hogy a kortizol nevű stresszhormon egyensúlybomlasztó hatása az agyra is negatív hatással van. Ezért fontos, hogy naponta gyakorold a különböző stresszoldó praktikákat, légzési gyakorlatokat, a jógát, a meditációt, a lazítást, a pihenést” – mondta Dr. Carri Drzyzga, a “Reclaim Your Energy” és a “Feel Normal Again” című könyvek írója.

8. “Nem könnyű választani, de érdemes Omega 3 zsírsavakban gazdag szardíniát, különböző halfélékét, triptofánban és cinkben bővelkedő tökmagot fogyasztani, hiszen ezzel el tudod űzni a depressziót, a szorongást, és hozzájárulsz az agyad egészségének megőrzéséhez” – állítja Trudy Scott, nutricionista, a “The Antianxiety Food Solution” című könyv szerzője.

9. “Az agyadat mindig fejlesztened kell, egészen életed végéig. Pontosan ezért tanulj meg egy új nyelvet, feszegesd a határaidat, tégy szert különleges képességekre, légy mestere egy szakmának” – tanácsolja Duane Law, a Natural Stress Care alapítója.

10. “A vitaminok, ásványi anyagok rendkívül jó hatással vannak az agyműködésre, így rendszeres pótlásuk nagyon fontos. Ha egészségesen és változatosan táplálkozol, és igyekszel stresszmentes életet élni, akkor kiegyensúlyozott életre számíthatsz” – mondta Dr. James Greenblatt pszichoterapeuta, a “The Breakthrough Depression Solution” és az “Answers to Anorexia” könyvek szerzője.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Comments Closed

Top