Így kell egyszerű és hatékony házi füstölőt készíteni!

A tél a disznóvágások ideje, amikor olyan alapélelmiszerek készülnek el, mint a szalonna, a disznófősajt, vagy épp a kolbász. És ezek íze, valamint tartósítása a füstölésen is múlik, így a következőkben leírjuk, hogy miként lehet otthoni, hatékony füstölőt építeni, ami egyáltalán nem bonyolult. Még tervrajzunk is van hozzá!

Íme, a jelmagyarázat!

1. Tűztér
2. Fa
3. Kémény
4. Téglafal
5. Fémrács
6. Fából, vagy fémből készült kamra
7. Felakasztott húsok, sonkák, kolbászok, stb.
8. Tartórudak
9. Háló
10. Kisajtó

A házi füstölő lényege, hogy ne meleg, hanem hideg füst érje a disznóból készült finomságokat, ezért a tűztérnek és a füstölőnek – ami gyakorlatilag a lefektetett kémény távolsága – 1,5–2 méterre kell lennie egymástól, hogy a füst tudjon kihűlni. A füstölés, a hús méretétől függően, akár 7 napig is eltarthat.

A tűztér kialakításához ássunk a földbe egy 50×50 cm széles, és ugyanilyen mély gödröt, aminek az aljára helyezzünk egy fémlapot, hiszen így az égés tökéletesebb lesz. Ha akarjuk, téglafallal is “kibélelhetjük” a tűzteret. A kéménynek akkora mélyedést kell ásni, amennyi földet egy ásóval egy dobásra ki tudunk emelni. Ebbe kell beletenni egy fémcsövet, ezt borítsuk be földdel, hogy a füst ne jöjjön ki.

Maga a füstölő kamrának nem kell alapot építeni, csak az oldalakat kell összeilleszteni. Ennek aljára rakjunk egy fémrácsot, rá még mehet egy marék nedves szalma, amely így felfogja a kormot, ami nem rakódik majd rá a sonkára, kolbászra. A füstölő felső részébe rögzítsünk rudakat, amire felakaszthatjuk a finomságokat, a tetejét meg borítsuk be egy sűrű szövésű dróthálóval.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Comments Closed

Top