Így fogyassz el egy almát! – Thich Nhat Han meditációs gyakorlata!

Biztosan te is ettél már almát. Csak az nem mindegy, hogy miként etted meg az almád, hogy teljesen átadtad az élvezetnek magadat, úgy érezted, hogy a lédús zamat a világ legjobb íze, vagy pedig nem tulajdonítottál különösebb jelentőséget neki.

Thich Nhat Hanh buddhista szerzetes, korunk legjelentősebb spirituális vezetője, és Dr. Lilian Cheung táplálkozás-szakértő most megtanít arra, hogy miként örvendj az életnek, a természet ajándékainak, amilyen például egy alma.

Erről könyvet is írtak, melynek címe Savor: Mindful Eating, Mindful Life, amelyben egy rendkívül hatékony meditációs gyakorlat is szerepel, amelynek központi részét egy alma képezi.

Íme, a gyakorlat!

Végy egy almát, mosd meg, majd hagyd, hogy megszáradjon. Mielőtt beleharapnál, állj meg egy pillanatra, nézz rá az almára, majd tedd fel magadnak a következő két kérdést: “Igazi örömmel tölt el ennek az almának az elfogyasztása?“ “Vajon annyira el vagyok merülve a gondolataimban, hogy egyszerűen nem figyelek arra az örömre, amit ennek az almának az elfogyasztása jelent?“

Ha a válaszod “IGEN”, akkor nem vagy egyedül ezzel a helyzettel, mivel a nagy rohanásban a legtöbb ember nem figyel arra, hogy mit is jelent megenni egy almát, milyen csoda, hogy van egy gyümölcs, amelybe megadatott a lehetőség, hogy beleharaphass.

Nos, legközelebb figyelj oda erre a szakrális folyamatra. Amikor megfogod az almát, és beleharapsz, akkor ne figyelj semmi másra, ne kalandozz másfelé a gondolataidban, hanem koncentrálj csak az alma elfogyasztására. Légy nyugodt, ne csinálj semmit, csak az almát fogyaszd. Ne vezess autót, ne sétálj, ne beszélj, ne olvass.

Koncentrálni annyit jelent, hogy csökkented az életed ritmusát, és kiélvezed mindazt, amit az alma nyújt abban a pillanatban: az édes ízét, a dús levét, a látványt. Lélegezz mélyeket, mert ez segíti az elmélyülésed. Vedd szemügyre, hogy milyen színű, fajtájú almát eszel, és megtapasztalhatod az élet bonyolultságát, összefüggéseit, energiát. Minden harapást, ízcseppet élvezz ki és ne törődj semmivel, zárd ki magad pár percre a világ körforgásából.

Szüntesd meg az idősíkokat, nincs múlt, jövő, csak a jelen pillanata létezik. Minden rágásra figyelj oda, és így megtapasztalhatod a legszebb csodát az életben, amelyet egy alma képes nyújtani számodra.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Comments Closed

Top