Ha rágod a körmeidet, most kiderül, hogy milyen lelki háttere van ennek a szokásnak!

Egyes kutatások szerint a Föld lakosságának egynegyede rágja a körmét. A pszichológusok szerint ezen szokás mögött leggyakrabban az idegesség és a szorongás állhat. Azonban a Journal of Behavior Therapy and Experimental szaklap egy friss kutatás alapján arra hivatkozik, hogy a körömrágás a perfektcionizmus jele is lehet.

Ha rágod a körmeidet, most kiderül, hogy milyen lelki háttere van ennek a szokásnak!

A tökéletességet hajszoló emberek egyáltalán nincsenek jó helyzetben, hiszen ezen a személyek gyakran boldogtalanná, csalódottá, szorongóvá és depresszióssá válhatnak.

Az olyan tevékenységek, mint a hajszálak tépkedése, az ujjak pattogtatása, a bőr piszkálása, vagy a körmök rágása a kényszeres betegségek, viselkedésformák kategóriába sorolandók. Ezek között is elkülöníthető az érzelmek irányította és frusztráció vezérelte kényszeres cselekedetek, amelyeket rendszerint egy negatív érzelmi töltet okoz, ami lehet türelmetlenség, stressz, szorongás, unalom, frusztráció, elégedetlenség.

Egy, a problémát feltárni szándékozó kutatás vezetője, Dr. Kieron O’Connor szerint “a kényszeres cselekvésismétlő betegségben szenvedők többsége perfektcionista tulajdonságokat produkál, ami azt jelenti, hogy ezek az emberek képtelenek lazítani, pihenni, békében lenni, és folyamatosan attól rettegnek, hogy nem tudják megvalósítani a céljaikat.”

A körömrágás és az egészség közötti összefüggés

A szakértők szerint a körömrágásnak testi és pszichés következményei lehetnek.

Mint például:

  • a körömágy kipirosodása, fájdalma;
  • a körömágy elfertőződése, bevérzése;
  • az ujjakról a szájüregbe történő kórokozók átvitelének veszélye;
  • hibás fogsor kialakulása;
  • depresszió;
  • szorongás;
  • frusztráció;

A problémával érdemes egy pszichológust felkeresni, aki segít, hogy ez az kényszeres, beteges, önromboló állapot megszűnjön.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.
Comments Closed

Top