Genetikailag módosítottak sertéseket, hogy szerveik kompatibilisek legyenek az emberéhez

Genetikailag módosított sertések, hogy belső szerveik kompatibilisek legyenek az emberi szervekkel!

Fotó: Texas Tech University Departments

Egy tudósokból álló nemzetközi csapatnak sikerült, olyan, genetikailag módosított sertéseket kitenyészteni, amelyek belső szervei kompatibilisek az emberi szervekkel, transzplantáció céljából. Ez nagymértékben forradalmasítja a szervátültetések folyamatát, hiszen ily módon nem kell várni emberi szervdonorokra.

Mindez idáig, a sertések szervei fertőzés veszélyt jelentettek az emberre.

Az amerikai Science című lap szerint, két Harvard-i genetikus, George Lurch és Luhan Yang, a klónozás módszerét használta, hogy megsemmisítse az emberre veszélyes vírus megjelenését a sertés DNS-ben, még mielőtt kifejlődhetnének az embriók.

A két tudósnak, az általuk létrehozott eGenesis nevű magántársaság keretén belül sikerült kitenyésztenie 37 olyan sertést, melyeknek belső szerveit sikeresen alkalmazhatták szervátültetések során. Az emberi szervhiány olyan nagymértékű, hogy Amerikában naponta 22 ember hal meg szervátültetésre várva.

A sertésszerveket már használják az emberi szívbillentyű és hasnyálmirigy átültetéseknél. Ez idővel remény adhat a klónozott sertések nagyobb szerveinek is a felhasználására az emberi élet megmentése céljából.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.
Comments Closed

Top