Ezzel a módszerrel tovább frissek maradnak a vágott virágaink a vázában!

A vágott virágok nagy hátránya, hogy viszonylag rövid időn belül elhervadnak, így nem sokáig élvezhetjük a pompás asztali díszt. Ám most következzen pár trükk, amivel megőrizhetjük a vágott virágaink frissességét.

Először, mikor leszakítottuk, vagy megvásároltuk a virágokat, odahaza a száruk alját vágjuk kissé vissza. Azon virágszárakat, amelyek még nedvet eresztenek, miközben visszavágtuk, tartsuk pár pillanatig a tűz fölött, majd utána gyorsan tegyük hideg vízbe.

Érdemes az orgona, a rózsa és a krizantém szárainak végét egy kalapáccsal megütögetni, és úgy beletenni a vázába. A víz egyébként nem romlik meg, ha beledobunk egy orvosi széntablettát, vagy pedig egy kisebb darab ezüstöt.

Ha kicseréljük a vizet, akkor egyúttal a szárak végéből is vágjunk le egy keveset. Az orgona, a rózsa és a gerbera esetén a levágást érdemes a víz alatt elvégezni, majd forró szappanos vízzel mossuk le a szárakat, és a vázát is sikáljuk ki rendesen.

Még pár trükk:

  • a tulipánok, fréziák esetében használjunk 2-3 százalékos cukoroldatot
  • a szegfű, tátika esetében két rész vízhez adjunk hozzá 3 kiskanál porcukrot, 2 evőkanál ecetet és egy csipet citromsót
  • a dáliák, krizantémok, rózsák esetében 1 liter vízbe oldjunk fel egy porrá zúzott aszpirint
  • az orgonák esetében 1 liter vízhez keverjünk hozzá 2-3 g citromsót
  • tulipánok, nárciszok esetében a vízhez keverjünk hozzá egy pár csepp kalcium permanganátot

A fehér rózsán kívül, a többi vágott rózsa szárait érdemes teljes mértékig vízbe helyezni.

A tulipánok sokáig frissek maradnak, ha nedves újságpapírba tekerjük, majd egy műanyag tasakba téve, jó szorosan bekötjük a szárakat, és hűvös helyen tároljuk.

A rózsák és a liliomok jól bírják együtt, viszont a szegfüvek, nárciszok gyöngyvirágok, orchideák inkább a magány kedvelik. A tulipánok nem kedvelik a kankalinok, a vörös rózsák társaságát.

Save

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Comments Closed

Top