Ezzel a módszerrel könnyen megszabadulhatsz a penésztől! Próbáld ki, így egészségesebb lesz az otthonod!

A téli, hideg időjárásban egyre kevesebbet szellőztetünk, csak ritkán nyitjuk ki az ajtókat, és az ablakokat. A zárt, párás légtér sokkal hamarabb kezd penészesedni. Nem kell megijedni, ha már beütött a baj, az alábbi módszer segítségével könnyen megszabadulhatunk a penésztől.

penesz

A hőmérséklet-különbség hatására gyakran alakul ki penész az olyan lakásokban, ahol nem megfelelő a szellőzés, párás, dohos a levegő. Ha bemegyünk egy penészes lakásba, a jellegzetes “szag” már jelzi, hogy baj van. Legyünk nagyon figyelmesek, ha dohos, penészes szag, párás levegő van a lakásunkban, húzzuk el a bútorokat, nézzük meg a sarkakat, hiszen itt jelentkezik leghamarabb a penészesedés.

A termopán ablakok megjelenésével a lakások sokkal rosszabbul szellőznek. Ha lehetséges, ne cseréljük az összes nyilászárónkat termopánra, vagy, ha mégis, akkor szellőztessünk rendszeresen. A lakásban állandóan 20-21 fokos hőmérséklet legyen, különben ki fog csapódni a kondenz a falakon. A fűtőtesteket az ablak alá helyezzük el. Ha lehetőségünk van rá, akkor a tél beállta előtt szigeteljük megfelelően a házunkat. A magánházak esetében sokkal hamarabb kihűlnek a falak, mivel itt nincsen alsó- vagy felső szomszéd, aki biztosítja a meleget.

Naponta kétszer szellőztessünk tíz percen keresztül. Így sokkal jobban kering a levegő, mintha több órán át buktatva hagynánk valamelyik ablakot. A főzőkályha minél közelebb legyen az ablakhoz, hogy a főzés ideje alatt megfelelően távozni tudjon a gőz.

A fürdőszoba is nagyon hamar penészedésnek indul, ha nem szellőztetjük megfelelően. Tusolás, vagy fürdés után mindig nyissuk ki legalább 5-10 percre az ajtót vagy az ablakot.

Ha a fenti utasításokat betartottuk, és mégis megjelenik a lakásunkban a penész, akkor próbáljuk ki az alábbi módszert:

Keverjünk el 1 teáskanál szódabikarbónát, 100 ml ecetben, majd töltsük a keveréket egy szórófejes flakonba. Spricceljük be a problémás területet, de csak annyira, hogy a fal ne ázzon teljesen át. Hagyjuk, hogy az ecetes keverék tegye a dolgát, majd egy szivaccsal töröljük végig a felületet, majd 1-2 nap múlva látni fogjuk, hogy a penész teljesen eltűnik.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Facebook hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top