Ezt kell tenned, ha megtámad az utcán egy kutya!

Mi tévők legyünk, ha ránk támad egy kutya? Hasznos tippek!

A felelőtlen, meggondolatlan emberi magatartás miatt sajnos számtalan kutya kóborol városainkban, falvak szélén. Az elvadult ebek többnyire nem bántják az embert, de sokszor kiszámíthatatlanok, főleg ha futás, vagy kerékpározás közben találkozik velük az ember. Ahhoz, hogy elkerüljük a konfliktust, adunk pár tippet. Íme!

Őrizzük meg a nyugalmunkat

Vannak, akik azt állítják, hogy a kutyák megérzik, ha félünk. De ember legyen a talpán, aki nem ijed meg, mikor egy agresszív kutya közelít vadul feléje. De mégis össze kell szednünk magunkat, próbáljuk leplezni félelmünket, ne mutassuk ki azt, hogy meg vagyunk ijedve. Ha elkezdünk visítani, hadonászni, akkor a kutya ezt provokációként értelmezi és támadásba lendülhet.

Ne szaladjunk el

Ha a kutya elkezd hangosan, fenyegetően ugatni, ne fordítsunk neki hátat. Nyugodtan, lassan haladjunk tovább, lehetőleg biztonságos helyre. Az is jó, ha mozdulatlanok maradunk, mert pár perc múlva a kutya elveszti az érdeklődését, és elmegy.

Ne nézzünk a szemébe

A szemkontaktus még agresszívabbá teheti az ebet. Tartsuk szemmel a kutyát, de ne nézzünk a szemébe. Ezt a kutya úgy értelmezi, hogy nem akarunk semmilyen konfliktust, így remélhetőleg békén hagy.

Vonjuk el a figyelmét egy tárggyal

Ha van valami éppen a kezünkben, az mindenképpen jól jöhet. Vegyünk elő a zsebünkből egy papírzsebkendőt, majd lóbáljuk kissé meg, dobjuk oda eléje, így ezzel elvonjuk a figyelmét, kizökkentve a négylábút a támadó helyzetből.

Ijesszük el

Ha egyik módszer sem vált be, akkor erőteljesen kiáltsunk rá. Mondjuk ki hangosan, hogy “Nem”, vagy “Mars innét”, amit lehet, hogy a kutya még ért is, hiszen az egykori gazdájától megtanulhatta ezeket a parancsszavakat.

Védjük magunkat a táskánkkal

Ha nem tudjuk elkerülni a támadást, és van táska a kezünkben, hátunkon, gyorsan tartsuk pajzsként magunk elé, hogy lehetőleg abba harapjon bele a kutya.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.

Facebook hozzászólások:

4 thoughts on “Ezt kell tenned, ha megtámad az utcán egy kutya!

 1. Manyus

  Én soha egy kutyától sem félek. Szerintem érzik a kutyák ki van jó szándékkal feléjük.
  Nagyon szeretem a kutyákat, bármelyiket megsimogatom, először a kezem fejével közeledek, után ujjaimmal simogatom meg őket. Még a pitpullt is simán megsimogatom és örül nekem, pedig nem ismert eddig.
  Ok nélkül nem támad egy kutya. Ha fél valaki álljon meg mint a cövek, majd jön a gazdija és magához rendeli.
  De az “állj” szót mindegyik ismeri. Max. rá kell szólni,hogy állj! Nálam nincs gázspray, az emberektől jobban félek, mint az állatoktól. Emberek kiraboltak, megvertek, majdnem megerőszakoltak, de állat még nem bántott soha!

  Válasz
 2. N.Zoltán

  A támadó kutya elől elszaladni tilos! Zsákmánynak fog tekinteni és menthetetlenül megtámad. Bármennyire is félsz, meg kell állni, Szembe kell fordulni, lehetőleg a falkavezérrel (a legagresszívebb). Nem szemezni, de szemmel tartani, és semmilyen heves mozdulatot nem szabad tenni. Nem lobogtatunk semmit, élemet sem, a kutya orra előtt, nem mutatunk agressziót, különösen amikor 1m-re vagy még azon is belül megközelít. Ha oldalad irányába mozdul lassan kövesd, hogy lehetőleg mindig szembe állj vele. 4 -5 perc alatt ( végtelenségnek tűnő idő) lecsendesedik(nek) és csak ezután lehet lassan. el oldalazni, szemmel követni a kutyát(kat).

  Válasz
 3. B zs

  Van egy vicc hogy mit kell tenni ha medvével találkozol :vágj a szemébe egy marék sza*t. De honnan a sz*r? Mire lehajolsz lesz! Szerintem a kutyára is érvényes!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top