Ezért nem szabad soha vezetékes vízzel lemosni a kontaktlencséket!

Amennyiben kontaktlencsét használunk, bizonyára fel lettünk világosítva afelől, hogy miként kell helyesen tárolni, tisztítani a lencséket. Egy biztos, csapvízzel soha semmilyen körülmények között nem szabad lemosni a kontaktlencséket, mert különben egy szemet megtámadó, egysejtű amőba akár fel is falhatja a szaruhártyánkat.

Ezért nem szabad soha vezetékes vízzel lemosni a kontaktlencséket!

A dél-angliai Cornwallban mentősként dolgozó Andrew Carthew például elvesztette egyik szemét, mivel megtámadta a látószervét az Acanthamoeba keratitis nevű amőba.

Ez az egysejtű amőba leginkább a talajban fordul elő, de az 59 éves férfi esetében az a gyanú merült fel, hogy a vezetékes vízzel került bele a szemébe, miután lemosta a kontaktlencséit. Az amőba beszorult a férfi szeme és a lencse közé, ahol gyulladást idézett elő, megtámadva a szaruhártyát, ami rendkívül nagy fájdalommal jár.

A mentős 2015 júniusában vette észre, hogy valami nincs rendben, reggelente mindig könnyes volt az egyik szeme. Elment a szemorvoshoz, ahol annyit mondtak, hogy szemgyulladása van, felírtak különböző cseppeket, de Andrew állapota nem akart javulni. Mire kiderült, hogy egy amőba támadta meg a szemét, eltelt pár hét, így a férfi helyzete súlyossá vált.

Elmondása szerint a fájdalom hasonlított a fogfájáshoz, csak az egész arcra kiterjedt. Mire kórházba került, a fertőző gyulladás annyira szétterjed, hogy az orvosoknak el kellett távolítaniuk Andrew egyik szemét.

Az Egyesült Királyságban ez a bizonyos amőba évente 25 ezer ember kontaktlencséjére kerül rá és okoz fertőzést, amelynek kockázata zuhanyzás, úszás közben megnő, ezért ezekben az esetekben vegyük ki a lencséket, majd speciális tisztítószerrel tegyük tisztává, mielőtt ismét használatba vennénk.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.

Facebook hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top