Ez történik a szervezeteddel, ha túl sok sót fogyasztasz

A nátrium-klorid, vagy köznapi nevén konyhasó, egy hihetetlenül fontos és nélkülözhetetlen vegyület az emberi szervezet számára. Fenntartja a test elektrolit szintjét, és megköti a sejtek nedvességtartalmát, ráadásul az idegek közötti szinapszisokban is jelentős szerepet játszik. És nem utolsó sorban kulcsfontosságú az emésztése folyamatokban.

Ez történik a szervezeteddel, ha túl sok sót fogyasztasz

Mindig is vita tárgyát képezte, hogy mennyi is az ideális napi sóbevitel. Sokan teljesen só mentes életet élnek, mások pedig már-már túlságosan bátran is használják ételeik ízesítésére. Mindkettő igencsak veszélyes, mert sem a túl kevés, sem a túl sok só fogyasztás ártalmas lehet a szervezet megfelelő működésére. Az ajánlott napi mennyiség 1500 és 2300 mg közöttire tehető.

Viszont hosszútávon, ha túlságosan meghaladjuk ezt az értéket, komoly egészségi problémáink adódhatnak:

1. Gyulladások jelentkezhetnek a testben és testsúlygyarapodás is bekövetkezhet

A túlzott sóbevitel arra kényszeríti a veséket, hogy minél több vizet tartsanak vissza, hiszen a sónak vízvisszatartó hatása van, így könnyedén kialakulhat a test különböző részein az ödéma. Tehát a testsúlygyarapodás a víz visszatartásának következtében jelentkezik, nem elhízás miatt.

2. Vesekő

A nátrium-klorid fölösleg miatt a vesék több kalciumot kénytelenek kiválasztani a vizeletbe. A magas koncentrációjú kalcium gyakran kombinálódik más ásványi anyagokkal, mint például oxálsav és foszfor, amelyek összetapadásuk miatt „köveket” hoznak létre a vesékben.

3. Keringési betegségek

A túl sok só határozottan egészségtelen a szív számára. Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján a legtöbb szív és keringési probléma a túlzott só fogyasztáshoz vezethető vissza.

4. Szellemi hanyatlás

Egy 2011-es kanadai tanulmány szerint azok a felnőttek, akik magas sótartalmú ételeket fogyasztottak nagyobb rizikónak voltak kitéve a szellemi frissességüket illetően, hiszen „már maga a nátrium-klorid nagy veszélyt jelent az ülőmunkát végzők számára”.

5. Rontja a csontok egészségét

A csontjaink egészségének megőrzése érdekében köztudottan magas kalcium tartalmú ételeket kell fogyasztanunk, viszont a túlzott só csökkenti a csontok kalciumtartalmát, ami csontritkuláshoz vezethet.

Fenntartani a sómennyiség megfelelő és egészséges egyensúlyát igencsak nehéz, viszont segítségünkre lehet a mértékletesség, fogyasszunk minél több friss alapanyagokból készült fogást, és mellőzzük a félkész ételeket, melyek a magas sótartalom mellett rengeteg adalékanyagot is tartalmaznak.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.

Facebook hozzászólások:

One thought on “Ez történik a szervezeteddel, ha túl sok sót fogyasztasz

 1. R.Egon

  Az emberi szervezet testsúly kilogrammonként 3,57 g sót tartalmaz. Egy 70 kg súlyú ember teste 250 g sót tartalmaz oldott állapotban. Mivel a vese ezt a mennyiséget 4 óránként emeli vissza a szervezetbe (nem kiválasztja!), így a 24 óra alatt 6-szor, azaz 1,5 kg só forog a szervezetben. Akkor az a mokkáskanálnyi mennyiség miért okoz problémát? Hát semmiért!
  A vesekő meg nem keletkezik a sótól. Nem attól keletkezik! Mert ha attól keletkezne, akkor kivétel nélkül minden embernek vesekövinek kellene lenni, de ne lesz! Tudománynak álcázott blöff logikátlan, de már észre kellene venni és nem szemellenzővel kellene tántorogni a világban (tudományban).
  Az infúzió minden literje 9 g sót tartalmaz, és a tudomány lelkes napszámosai előszeretettel adják a szerencsétlen, sokszor túlödémásodott hiszékenyeknek! Akkor itt szándékos egészségkárosítás folyik!
  Már az átlagember is tudja, hogy a só ártalmatlan, mert ha nem az lenne, akkor az evolúció már régen befejeződött volna az élet kihalása miatt.
  Többet kellene olvasni, nézni, hallgatni Dr. Lenkei Gábor, Dr. Szendi Gábor, Dr. Gelléri Julianna és más holisztikus orvos oktató tevékenységét bemutató médiát. Tiszta képet lehet alkotni a biológiáról. Azoknak végük van, akik kontrollálatlanul elfogadják a “hipotetikus” – feltételezéseken alapuló téves információt terjesztő fehérköpenyesek tanácsait, intelmeit.
  A sónélküli táplálkozás életveszélyes! Ember! Vedd kezedbe sorsodat, egészséged megőrzését, mert már most is későn van!
  Vedd észre, hogy a koleszterin-, zsír-, margarin-, olaj-, só-, rák-, szűrővizsgálat-, védőoltás-, érelmeszesedés-, szövődmény-, áttét-, autoimmun-, fertőzés-, egészséges táplálkozás mítosz régen és többszörösen megbukott!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top