Ez a gasztroenterológus elárulja, hogy vegyük észre időben a vastagbélrák jeleit!

Egy gasztroenterológus most elárulja, hogy miként tudjuk észrevenni magunkon a vastagbélrák első tüneteit!

Ez a gasztroenterológus elárulja, hogy vegyük észre időben a vastagbélrák jeleit!

A vastagbélrák nem vicc, hiszen ha nem veszik időben észre az orvosok, könnyen a beteg életébe kerülhet a késő diagnózis. Éppen ezért fontos odafigyelni a tünetekre, hogy még a nagyobb baj kialakulása előtt szembe lehessen nézni a rettegett kórral, ami így sokkal hatékonyabban kezelhető, és a túlélési esélyek is nagyobbak lesznek.

Eric Vaillant francia gasztroenterológus oszt meg pár hasznos tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mire kell odafigyelni, ha netán a vastagbelünkben rákos sejtek kezdenek tevékenykedni.

Melyek a tünetek?

A specialista szerint aggodalomra adhat okot, ha gyakran fáj a hasunk, ha emésztési problémáink vannak, ha véres széklet keletkezik, és ha elmúltunk 50 évesek.

Ha ezek a panaszok valamelyike egy hét múlva sem szűnik meg, és kizárt valamilyen kórokozó általi fertőzés, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor leggyakrabban vastagbéltükrözést hajtanak végre.

Ezt a korosztályt érinti leginkább a betegség

A legfenyegetettebb korosztály az 50 és 70 év közötti emberek. Nagyobb az esélye, hogy valakinél kialakul a rosszindulatú daganat, ha a családban már fordult elő hasonló betegség. Így ebben az esetben a tükrözést már 10 évvel azelőtt javasolt elvégezni, mielőtt a rokonnál megállapították a kórt.

Azoknál, akiknél már kialakult a betegség, de meggyógyultak, 3-5 évente kell visszamenjenek felülvizsgálatra. A Crohn-betegség, valamint a gyomorfekély is növelheti a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

Az életmód befolyásolhatja a betegség kialakulását?

Dr. Vaillant szerint egy 68 éves férfi, aki ülő életmódot folytat, sok feldolgozott húskészítményt eszik, kevés rostot visz be a szervezetébe, és még 15-20 kg fölösleg is van rajta, jelentős esélyekkel indul el a betegség felé vezető úton.

Főként, ha rendszeresen fogyaszt alkoholt, dohányzik, valamint cukorbeteg. A statisztikák szerint a férfiakat inkább veszélyezteti a betegség, mint a nőket.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.

Facebook hozzászólások:

2 thoughts on “Ez a gasztroenterológus elárulja, hogy vegyük észre időben a vastagbélrák jeleit!

  1. S. Gábor

    A cikk tartalma sírógörcs és dühkitörésre alkalmas lelki állapotot könnyen idéz elő kedves doktor úr! Ezért a tudásért nem diploma, hanem letöltendő szabadságvesztés járna – 6 év egyetem után. Amit állít az nem más, csak blöff! Hipotézis, de még annak is gyenge. Amit ön tüneteknek hipotetizál, az már a megoldás utáni szakasz, azaz a gyógyulás szakasza! A fájás és a véres-, nyálkás széklet a “carcinoma” (daganat) gombás lebontásnak kísérő jelenségei. A daganat kialakulása teljesen tünetmentes, ezért nem lehet érezni tüneteket. Ez a konfliktus aktív szakasza. Az Anyatermészet nem véletlen így programozta. A vastagbélrák egy un. “mocskossági konfliktus” eredménye! Aki a természeti törvényszerűségeket ismeri, az tudja, hogy az elváltozás érzelmi kilengés, sokk következménye. Az elváltozás és lefolyása két szakaszú! Ön nem tudja, mert csak orvos. Már az átlag ember biológiai tudása is messze meghaladja “egy orvos” feltételezését. Az érzelmi kilengés elszenvedése nem korfüggő! Az életmódhoz és az ön által vizionált jelenségekhez a vastagbélráknak – de egyiknek sem – nincs semmi köze. Ha én a saját szakmámban ennyi sikert értem volna el, akkor már régen feladom. A mikroorganizmus nem kórokozó! A szakma ilyen művelői az igazi kórokozók! Részvétem azoknak, akik az ön és önhöz hasonlók tanácsait megfogadják. Önt egy húsüzembe még csontozónak is szükség esetén alkalmaznám. Érdemes energiát fektetni a biológiai természeti törvények tudomány megismerésébe.

    Válasz
  2. silva47

    “… aggodalomra adhat okot, ha elmúltunk 50 évesek, és ha ez a panasz 1 hét múlva sem szűnik meg, akkor azonnal forduljunk orvoshoz. Hát én egy hét után sem lettem 50-nél kevesebb.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top