Ennyi sót kell enned naponta, hogy megtartsd az optimális egészségi állapotodat

A nátrium-klorid, azaz a só, mindig is „gazember” szerepet játszott a helyes táplálkozás világában, csakúgy, mind a másik legproblémásabb cinkostársa, a cukor. Rengeteg kutatás és szakértő próbálta meghatározni azt a sómennyiséget, ami még nem terheli meg a szervezetet és szükséges a megfelelő működéshez.

Ennyi sót kell enned naponta, hogy megtartsd az optimális egészségi állapotodat

Miért is jó a só?

A laikus ember számára csupán élvezeti értéket hordoz, mert ízletesebbé és intenzívebbé teszi az ételek ízét, de a sós íz akár függőséget is kiválthat, ezért van az, hogy egyes emberek hajlandóak túlsózni a mindennapi ételüket. Azok pedig, akik valóban odafigyelnek az egészséges és tudatos táplálkozásra próbálják kerülni a túlzott só fogyasztást.

Mindezek ellenére a só elengedhetetlen a túléléshez! Azért tartják a sót igazi „mumusnak”, mert nagyon nehéz megtartani az egyensúlyt a megfelelő mennyiségű nátrium-klorid bevitelénél. Számos orvosi forrás ajánlja azt a minimális sómennyiséget, mely nélkülözhetetlen a szervezet normál működéséhez, ugyanakkor meg kutatások bizonyították, hogy a sóbevitel minimalizásával növekedhet az érrendszeri problémák megjelenése. És akkor még nem is beszéltünk a túlzott sóbevitelről, ami pedig magas vérnyomást eredményez.

Hosszas kutatások eredményeképpen az arany középutat a napi körülbelüli 2 teáskanálnak (4000 mg) megfelelő sómennyiség jelenti.

De nem csak a mennyiség van befolyással az egészségünkre, hanem a só fajtája, milyensége is, ezért lássuk mi a különbség a különböző sófajták között:

Asztali só

Ez a fajta só tiszta fehér színe miatt rendkívül finomított és feldolgozott. Hogy elérjék a kíván állagot vegyszeres finomításnak is alávetik, aminek a nyomai nincsenek jó hatással az egészségre. Ha teheted a fehér, pórszerű só helyett vásárolj durva konyhasót, amit majd kávédarálón puhává darálhatsz.

Tengeri só

Első hallásra sokkal jobbnak hangzik a tengeri só az előzőnél, ami részben igaz is, mert a tengervízből vonják ki a sót, viszont van egy hatalmas bökkenő: a tengeri só műanyaggal van szennyezve. Az oka nagyon egyszerű, hiszen köztudottan hatalmas mennyiségű műanyagmennyiség kerül évente az óceánok vizébe, így akárhogyan tisztítják és kezelik a tengeri sót, úgyis nyomokban fellelhető a műanyagszármazék benne.

Rózsaszín Himalájai só

Ez a legegészségesebb az összes fajta só közül, mert a Himalájából termelik ki, ezért közel 80 féle ásványi sót tartalmaz, melyek pozitívan hatnak az egészségre. Ráadásul mivel a Himalája vidéke még nagyjából érintetlen, ezért a műanyagszennyezéstől sem kell tartanunk.

Végkövetkeztetésképpen fontos hangsúlyozni, hogy a megfelelő mennyiségű só elengedhetetlen és fontos az emberi szervezet számára, csak vigyázni kell a mennyiséggel. Ha tehetjük, használjunk Himalájai sót a fent említettek miatt.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.

Facebook hozzászólások:

One thought on “Ennyi sót kell enned naponta, hogy megtartsd az optimális egészségi állapotodat

  1. Karolina

    Nagyon nem eggyezek az általános meghatározással mert bármit is ajánl az oldal nem vonatkozik egyformán minden test sulyu egyénre,a megállapitásokat szivessen fogadnánk kilógramonkénti megadásra ,hogy valami hasznát is vegyük.Lehet az bármi amit beviszünk a szervezetünkbe,az Önök ajánlása alapján.
    Elnézést ez az én véleményem,de szerintem másnak is segitene az ilyen adat.
    További szép napot Karolina Vajdaságból

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top