Csodálatos meteorzápornak lehetünk szemtanúi augusztus 12-én

A csillagászati jelenségek kedvelői számára jó hír, hogy meteorzápor várható ez év augusztusában is, különösen vasárnap meg hétfő délután és este a késői órákban. A meteorzápor csúcspontja augusztus 12-én következik be, délután 18 és késő este 23:45 óra között.

Csodálatos meteorzápornak lehetünk szemtanúi augusztus 12-én

Az augusztusi meteorzápor időintervalluma ebben az évben 17-től 24-ig tart.

Ebben a periódusban megfigyelhetjük a Perseus csillagképből származó meteoritokat is.

Mivel, mint említettük, hazánk területén a csúcsidőben még világosság lesz, ezért csak a 12-ről 13-ra virradó éjszaka lesz a megfelelő a hullócsillagok kémlelésére. A legjobb időintervallumnak erre az éjfél és a hajnali órák közötti időszak ígérkezik.

Azokat a meteorokat, amelyek a Perzeusz csillagkép irányából látszanak, „perseidáknak” nevezzük, de valójában nem onnan indulnak, így az égbolt bármely részén feltűnhetnek.

Ezek a csillagászati jelenségek a legjobban a tiszta légkörű helyekről látszanak, melyek fényszennyeződéstől mentesek. E szerint, tehát a nagyvárosokban egyre kisebb a valószínűsége, hogy hulló csillagokat figyelhetünk meg, esetleg a városon kívül, ahol a szakemberek szerint kb. 10-20 meteort láthatunk óránként.

A legjobb hely a megfigyelésre, ha kevésbé lakott területet választunk vagy éppen a hegyekbe megyünk, ahol óránként akár 100 meteort is észlelhetünk, ha figyelmesek és kitartóak vagyunk.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Comments Closed

Top