Bemutatták a cukorbetegség elleni vakcinát!

Csak az USA-ban 1,25 millió 1-es típusú cukorbeteget tartanak nyilván, azonban egy forradalmian új vakcina most segíthet az eddig gyógyíthatatlan betegségben szenvedőkön, hiszen az orvostudomány biztonságosnak talált egy olyan szérumot, amelyet eddig a húgyhólyagot megtámadó rákos megbetegedés ellen használtak.

Bemutatták a cukorbetegség elleni vakcinát!

Április 8-án, az American Diabetes Association 75. tudományos szesszióján jelentették be, hogy az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal (FDA) hamarosan 150, 1-es típusú cukorbeteg személyen fogja megkezdeni a gyógyszer tesztelését.

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők immunrendszere gyakorlatilag megakadályozza az inzulin-termelést, mivel az úgynevezett T-receptorú sejtek megtámadják a hasnyálmirigy izunlintermelési központját. A vakcina így éppen ezen T-sejtek semlegesítését oldaná meg.

Korábban a cukorbetegeket naponta 2-szer, 4 héten keresztül a tuberkulózis elleni vakcinával kezelték, amelyek szintén sikeresen elpusztították a T-sejteket, így esetükben a cukorbetegség mértéke csökkent, és egyes esetekben még az inzulintermelés is beindult.

Dr. Denise Faustman, a Massachusetts General Hospital immunológia laboratóriumának vezetője nagyon optimistán nyilatkozott az új vakcináról, és elmondta, hogy céljuk egy minél pontosabb és hatásosabb terápiás kezelés kifejlesztése.

“Évekig fogunk együtt dolgozni 1-es típusú cukorbeteg emberekkel, hiszen  a dolog lényege nem a prevenció, hanem hogy teljesen meggyógyítsuk a cukorbetegséget” – nyilatkozta a szakember.

Az 5 éves kísérlet idén nyáron veszi kezdetét, a vizsgált alanyok életkora 18 és 60 év közötti. Ez esetben is, a betegek 4 héten keresztül, naponta 2 injekciót kapnak. Majd utána négyévente csak egy alkalommal oltják be őket.

Azonban a szakma egy része megosztott a kérdésben. Robert Sobel, a Northwester Egyetem keretén belül működő Feinberg School of Medicine diabetológusa úgy gondolja, hogy ez a módszer több millió 1-es típusú páciens életére lehet sokkoló hatással. Ugyanakkor a szakember viszont úgy gondolja, hogy egyelőre képtelenség visszaállítani ezen emberek szervezetében az inzulintermelést, hiszen eddig minden próbálkozás kudarcba fulladt.

Kérdés, hogy most eljött-e az idő?

Forrás: Reuters/jerseydemic.com

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Comments Closed

Top