Bagdy Emõke és Pál Feri előadása a Nyitott Akadémia Pódiumon!

Belsõ ellentmondásaink nyomában – Lelki konfliktusaink megértése és kezelése címmel Prof. Dr. Bagdy Emõke és Pál Feri tart előadást május 25-én a Nyitott Akadémia Pódiumon, Budapesten.

“Lelkünkben ellentétes vágyak és igények, ellentétes érzelmek és ösztönök, ellentétes vélekedések élnek együtt. Biztonságot is akarunk, de a kaland szabadságát is. Õrizzük megszokott útjainkat, és változni is akarunk. Szeretünk valakit, de néha unjuk, vagy utáljuk; esetleg másvalakit is szeretünk. Mindezt bûntudat nélkül el kellene vállalni magunkban, és sértõdés nélkül el kellene fogadni másoktól. A dolgunk nem az, hogy elhazudjuk, hanem hogy egyensúlyban tartsuk belsõ ellentmondásainkat” – írta Popper Péter, aki sokat tudott az emberi lélekrõl.

Ezzel persze nehezet kért olvasóitól, hiszen mi, emberek kevés dologra vágyunk jobban, mint egyértelmûségre és tiszta, jól körvonalazott határokra. Szeretünk határozott értékítéleteket alkotni, hezitálás nélkül dönteni, magabiztosnak lenni a tekintetben, hogy megfelelõen választottunk; tudjuk, mi a helyes; jó úton járunk.

Az óvodáskorra jellemzõ polarizált, fekete-fehér világkép bizony felnõttként is meg-megkísért bennünket, mert a biztonság illúzióját kelti, leegyszerûsíti az életben való tájékozódásunkat, döntéshozatalunkat.

Éppen ezért végtelenül zavarba ejt, gyakran meg is rémít bennünket, ha lelkünkben “hasadást” érzékelünk, és például másra vágyunk, mint amit helyesnek tartunk, vagy képtelenek vagyunk választani két összeegyeztethetetlennek tûnõ lehetõség között, mert egyikrõl sem szeretnénk lemondani.

Nagyon megkínozhat az is, amikor meglepetésünkre egy adott helyzetben nem úgy viselkedünk, mint amit elvártunk magunktól, és kiderül rólunk valami, amivel nem voltunk tisztában, sõt, akár ellentétben áll elveinkkel. Ezzel összeomlik addigi énképünk, s vele gyakran mi is – hiszen ha nem azok vagyunk, akinek hittük magunkat, akkor voltaképpen mit gondoljunk magunkról, mi alapján tájékozódjuk…?

Ha lelkünk küzdõterén ellentétes erõk csapnak össze, énünk sajátos eszközökkel próbálja megbékíteni õket, hogy elkerülje a katasztrófát. Ezeket a pszichológia én-védõ (azaz én-egyensúly védõ) és feszültség elhárító mechanizmusoknak nevezi. Ilyen például a tagadás, a racionalizálás vagy az intellektualizáció. Ezek újból egyensúlyi helyzetbe juttatnak minket – ám kérdés, hogy ez a helyzet hosszútávon a fejlõdésünket szolgálja-e, sõt, nem visz-e kifejezetten rossz irányba.

Mihez kezdjünk tehát a bennünk kavargó ambivalenciákkal? Mi alapján döntsünk egy olyan helyzetben, amikor vágyaink különbözõ irányokba hajtanak bennünket? Amikor egyik lehetõségrõl sem szeretnénk lemondani, de együtt nem választhatjuk õket? Hogyan viszonyuljunk valakihez, akit szeretünk ugyan, de bizonyos tulajdonságai szinte elviselhetetlenûl zavarnak? Mit kezdjünk azokkal a gondolatainkkal és érzéseinkkel, amelyek sehogyan sem illeszthetõk be az önmagunkról alkotott képbe?

Hogyan igazodjuk el belsõ ellentmondásaink közepette? Hiszen odabenn, a “mélységek világában” úgy elveszünk, akár egy labirintusban, ha nincs Ariadné fonalunk.

Május 25-én izgalmas felfedezõútra invitálunk lelkünk árnyékos ösvényeibe, Prof. Dr. Bagdy Emõke és Pál Feri kalauzolásában. Mivel két kiváló szakemberrõl és fergeteges elõadóról van szó, garantáltan tartalmas és színvonalas szórakozásban lesz részed!

2012. május 25. 19.00 – Budapest, Balassi Intézet (I. Somlói út 51.)
Jegyek ára: egységesen 3200 Ft.
Jegyet rendelek a május 25-i Nyitott Akadémia Pódiumra!

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Facebook hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top