Az ételallergia 6 legalapvetőbb tünete, amit neked is ismerned kell

Nagyon ijesztő lehet, ha egyszer csak azon kapod magad, hogy az imént megevett étel allergiás reakciót váltott ki a szervezetedben. Egy klinikailag felügyelt felmérés során kimutatták, hogy a Föld lakosságának közel 10%-a szenved valamilyen ételallergiától, és ez a szám az idő múlásával csak növekszik.

Az ételallergia 6 legalapvetőbb tünete, amit neked is ismerned kell

Az ételallergia elég sok galibát okozhat a mindennapokban, ezáltal rontva az életminőségen. Azt, hogy mi lehet az oka az ételallergiának elég széleskörű kérdés, hiszen lehet genetikai háttere, de akár az egyén környezete is befolyásolhatja.

A legtöbbször még terhesség alatt, azaz a méhben szerzi a magzat az ilyen fajta problémákat, oka lehet egy váratlan trauma az édesanya életében, vagy gyógyszeres kezelések. Felnőttkorban viszont kiválthatja egy nem megfelelő étrend is.

Az ételallergia tünetei sokszor nem is láthatóak, viszont vannak olyan esetek, hogy a problémás étel elfogyasztása után egyből, vagy rá 1-2 órára jelentkeznek a tünetek, melyek a következők lehetnek:

1. Viszkető kiütések a bőrön

Az apró piros és viszkető pöttyök megjelenése a bőrön jellemző tünete az ételallergiának. A bőr fertőzéshez, mérgezéshez hasonló tüneteket produkál.

2. Viszkető érzés a szájüregben

Hiába súroljuk, piszkáljuk a szájüreget a nyelvünkkel a viszkető érzés nem múlik el, sőt akár a nyelv is bizsereghet.

3. Hányinger, émelygés és hasi fájdalmak

A szervezet hányás útján próbál megszabadulni a számára nem megfelelő tápláléktól. Ez akár ételmérgezést is jelenthet nem csupán ételallergiát.

4. Duzzanatok a száj, nyelv és az arc területén

A torok megduzzadása akár életveszélyes is lehet, hiszen elzáródhatnak a légutak és fennállhat a fulladás veszélye is. Ha egy töredékét is érzed annak, hogy kezd az arcod eldagadni fordulj orvoshoz, majd később járj minél pontosabban utána, hogy mit is fogyasztottál, adott esetben hogyan készült az étel.

5. Szédülés

Ájulás, szédülés is kísérő tünete lehet az ételallergiának. Az elsápadást és a szédülést a vérnyomás hirtelen leesése okozza.

6. Légzési nehézségek

Légzési problémák, mint például zihálás, köhögés, vagy torokkaparás – ezeket is mind kiválthatja az ételallergia. Az igazán súlyos allergiás reakciókat anafilaxiának nevezik és akár végzetes is lehet.

Ha a gyanús étel elfogyasztása után nem jelentkeznek a problémák, de tudod, hogy fennállhat az ételallergia veszélye, akkor kutass minél jobban utána az adott ételnek, akár az összetevők listáját is használhatod. A lényeg, hogy pontosan tudd, miket kell kerülnöd, hogy legközelebb ne adódjanak problémáid.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Comments Closed

Top