Álmatlanságban szenvedsz? Akkor ezeket a dolgokat NE tedd elalvás előtt!

Ha álmatlanságban szenvedsz, és minden éjszaka felébredsz és nem tudsz visszaaludni, akkor a következő 9 dolgot el kell kerülnöd.

“Az alvás minőségét több minden befolyásolhatja és emellett még egyénfüggő is, hogy ki, hogyan tud elaludni” – mondja Annmarie Belmonte, a pszichológia doktora, aki alvástudománnyal is foglalkozik. A szakember emellett felhívja a figyelmet, hogy a legtöbb embernél az okoz alvászavart, ha késő este fogyaszt kávét, vagy lakmározik egy nagyot, de a nyugodt, tiszta, sötét és enyhén hűvös környezet hiánya is okozhat problémákat.

Ha eddig nem voltak gondjaid az alvás terén, azért nem árt, ha vigyázol, így elkerülöd a következő 9 dolgot, illetve rossz szokást.

1. Álmatlanságban szenvedsz? 20 percnél tovább ne maradj az ágyban

Ha felébredsz az éjszaka közepén és nem tudsz visszaaludni, akkor 20 percnél tovább semmiképp ne forgolódj az ágyban, hanem kelj föl és menj át egy másik szobába – legalábbis ezt javasolja Toefilo L. Lee-Chiong alvásszakértő. A másik szobában gyenge fény mellett kezdj el olvasni, kirakózni, és ha azt érzed, hogy elálmosodsz, menj vissza a hálóba, ahol vár a puha ágy.

2. Ne aggódj, ha nem tudsz aludni

Ha aggódsz, idegeskedsz, akkor ébren maradsz, így nem szabad arra gondolnod lefekvés előtt, hogy biztos ma éjszaka sem fogok jól aludni. Tereld el valamivel az elméd figyelmét, hogy az ne foglalkozzon az elalvással.

3. Ne gyújts villanyt, mert attól még jobban felébredsz

A fény csökkenti az elalváshoz szükséges melatonin nevű hormon termelődését, így nem teszel azzal jót, ha felkapcsolsz egy erős fényű lámpát, mondja Robert Oecxman, az Alvás az életért intézet vezérigazgatója.

4. Ha nem tudsz elaludni, ne vedd elő gyorsan a mobilodat, vagy ne kapcsold be a számítógépedet

Bármilyen készülék, amely fényt bocsájt ki, megzavarja az bioritmusodat, és ha sikerül is elaludnod, az alvás minősége jelentősen romolhat.

5. Egy pohár bor, vagy sör nem segít

Ha nem tudsz elaludni, nem jó ötlet, ha megiszol egy-két pohár bort, mert ha el is alszol, ne számíts egy könnyű, pihentető alvásra, mivel már az álomba merülést követő 2-3 óra múlva felébredsz, szédülni kezdesz és nehezen tudsz visszaaludni. Na és másnap alig leszel jó valamire.

6. Másnaposság esetén ne aludj egész nap

Remekül hangzik, hogy egy átbulizott éjszaka után másnap az egész napot átaluszhatod, de ezzel felborítod a bioritmusodat, és éjszaka nem fogsz tudni jól aludni. Ezért bármennyire is nehéz, szombat, vagy vasárnap délelőtt kelj föl.

7. Felejtsd el az éjszakai nassolást

Ez a rossz szokás is hozzájárul ahhoz, hogy a szervezeted felébredjen és az alvás helyett inkább az emésztésre összpontosítson. Már csak a hűtő fénye is arra késztet, hogy felébredj, így búcsút inthetsz a szép álmoknak.

8. A nagy falatozásnak is szabj gátat

Ha ebédről megmaradt egy finom csirkecomb, inkább tedd el holnapra, este pedig valami könnyű vacsorafogást válassz, hiszen ha megterheled a gyomrodat, akkor az alvás helyett a szervezted az emésztésedre fog összpontosítani. Vacsorára csipegess diót, túrót, olajos magvakat.

9. Felejtsd el a délutáni szundikálást

Ez először nem fog jólesni, hiszen ebéd után a legjobb egy kis alvás a kanapén, csak hogy ez az éjszakai alvásra nem lesz jó hatással, mivel felborul az egész rendszer a szervezetedben.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.
Comments Closed

Top