A tenger nem nyilvános WC!

A családdal négy napra elutaztunk a tengerpartra. Sajnos az első három nap esett az eső és fújt a szél, de az utolsó napra végre kisütött a nap. És a jó idővel együtt az emberek is ellepték a partot. Alig egy óra napozásnyi idő alatt szemtanúja lehettem annak, amint két gyerek a legnagyobb természetességgel használta nyilvános toalettnek a tengert, és tette mindezt a szülők és nagyszülők biztatására és az ők segítségével.

A tenger nem nyilvános WC!

A tenger ne legyen nyilvános WC

Az egyikük egy kb. 3 év körüli kisfiú ott játszott a mi napozóágyunk mellett. Hamar barátságot kötött Arissal és már a kisvödrön és a lapáton is megosztoztak. Majd azt láttam, ahogyan a nagymama kézen fogta a kis unokáját, elsétált vele a partig és a legnagyobb természetességgel elvégezték a „kisdolgot”. Mindezt az édesanya beleegyező tekintetének kíséretében.

Ennek láttán kicsit elsötétült előttem a világ… Hiszen az előbb az én gyerekeim játszottak pont azon a helyen. Sőt együtt játszottak azzal a kisgyerekkel. Eközben a kisfiú édesapja leült mellénk együtt a három leányával együtt és egy nem kis értékű fényképezőgéppel a pillanatokat örökítette.

A mellette ülő kislányok egyike, aki lehetett vagy 5 éves fürdőruha nélkül szaladgált apja körül. Egy adott pillanatban az apa szépen közelebb vezette kislányát a parthoz, ahol a gyerek szintén elvégezte a „kisdolgát”. A végén még le is öblítette a gyerek hátsóját a tenger vizében. Az arcom elvörösödött (és higgyétek el nem a naptól), ahogyan próbáltam a telefonommal lefényképezni azt, amit láttam.

Majd annak voltam szemtanúja, hogy mint aki jól végezte dolgát az apa és a kislánya visszatérnek a család mellé az édesanya büszke tekintetének kíséretében. És tették mindezt annak dacára, hogy a közelben volt a toalett, meleg vízzel, toalett papírral és törlőkendővel ellátva…és ingyen!

Ezért nem tudom megérteni, hogy ezek helyett miért kell a tengervizét használni vécézésre. Hiszen a napozó ágytól a távolság a partig és a toalettig egyforma. Ráadásként ez utóbbinál még lehetőség nyílik a papír használatra és a kézmosásra is.

És mindez egy olyan partszakaszon történt, ahol őrök vigyáztak, ahol a nyugágyakért és a napernyőért nem kevés pénzt kértek, sőt az ernyőn lévő gomb nyomására egy pincér sietett felvenni a rendelést. Tehát egy civilizált helyről beszélünk és nem egy elhagyatott partszakaszról.

Szinte hallom az ellenérveket: mi olyan nagydolog egy kis pipilésben? Az ilyen szülők otthon is arra biztatják gyerekeiket, hogy végezzék a dolgukat a teraszra, mert úgy egyszerűbb? Vagy pucéron futkorászva a nappaliban lévő kanapé háta mögé végezzék dolgukat? Ez is csak egy kis gyerek pisi lenne… Vagy esetleg végezzék dolgukat a konyhai kagylóba, ahol az edényeket mossuk? Úgy is minden a lefolyóba kerül!

Ismerem a többi felhozható érvet is: annyi felnőtt és kutya végzi a dolgát a tenger vizébe, hogy ez a történet szinte elhanyagolható mellette. De nem, mert a te gyereked és az ő nevelése kellene legyen a legfontosabb. Hisz a változás velünk kezdődik.

Nem az a fontos, hogy az ott töltött 4 nap alatt hány kutya végezte a parton a dolgát (megjegyzem, hogy egyet sem láttam) hanem,hogy hány gyerek és felnőtt. Csak az számít, hogy te mire tanítod a gyerekedet! Mert én hiába mondom az én gyerekemnek, hogy ez mennyire helytelen dolog, ha ő ezt látva, azt mondja: ”De annak a kisfiúnak miért engedi a mamája?” – Válaszolnál helyettem a gyerekem kérdésére?

Hallottam, amint az egyik szülő mondta a gyerekének: ”tartsd még egy kicsit, mindjárt a vízhez érünk” – Helyette miért nem mondja: ”Azonnal a toaletthez érünk” – És ezt itt is és máshol is így kell majd tenned. És ezt itt is és máshol is így kell majd tenned. Ha a gyerek még pelenkás, akkor ezt a parton sem kell levenni róla. Vagy használhatunk bilikét. Hogyha viszont mindig az utolsó pillanatban szól, ahogyan az én Albertem is, akkor győződj meg előre, hogy van a közelben toalett. És általában minden kulturált partszakaszon található. Ez pontosan olyan fontos a felnőttek számára is.

Mindig használjuk és a gyerekeinket is erre tanítsuk! Ahogyan otthon is tennénk!

Save

Save

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.

Facebook hozzászólások:

3 thoughts on “A tenger nem nyilvános WC!

 1. csakvari

  A pisin való felháborodás mellett lenne egy kérdésem. Mit gondol a Magyarországnyi semét szigetről, ami az óceánban úszik? És, tudja az ingyen WC-s toalettpapiros végterméke hol landol? Ne csak nézzen, lásson is. No és azt gondolom, gondolkodni se felejtsen el.

  Válasz
 2. Gyalus Ilona

  A kutyákkal kapcsolatban: a kutya nem végzi a dolgát a vízben, a nagydolgát esetleg a parton, ahol a gazdi kötelessége azt eltakarítani.

  Válasz
 3. Gyalus Ilona

  Az illető amikor ezt észlelte, miért nem tette szóvá? Jogos lett volna és ahogy az írásból kiderül, talán ismeretségbe is kerültek az érintettekkel.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top