A nőknél jelentkező hajhullás 5 lehetséges oka (és így old meg a problémát)

A hajhullás nem egy olyan dolog, amitől csak a férfiak szenvednek, bizony a nők legtöbbjénél is jelentkezik ez a kellemetlen jelenség. Dr. Wong bőrgyógyász szerint legtöbbször az emberek a kozmetikai cikkeknek, és az öregedésnek tulajdonítják a hajhullást, pedig a szakember szerint ennél jóval többről van szó!

A nőknél jelentkező hajhullás 5 lehetséges oka (és így old meg a problémát)

Meglátása és tapasztalatai szerint a hajhullással küzdő páciensei legtöbbször mély depresszióban szenvedtek, mely szorongással és tömegiszonnyal párosult, így kijelenthetjük, hogy a hajhullás gyökerei sokkal mélyebben húzódnak, mint hinnénk.

Most a nők szemszögéből megközelítve, összegyűjtöttünk 5 lehetséges okot, ami hajhullást okozhat a női nemnél:

1. Egy autoimmun bőrbetegség is okozhatja, melynek neve Alopecia Areata

Ez egy olyan autoimmun bőrbetegség, melynek során a test immunsejtjei megtámadják a többit. Ebben az esetben kopasz foltok jelentkezhetnek a fejtetőn, mivel a hajhagymákat is támadás éri. Nem csak foltokban jelentkezhet a kopaszodás, hanem teljes hajhullást is eredményezhet.

2. Gyógyszerkészítmények is okozhatják

Antidepresszánsok, doppingszerek és egyéb kétes hatású készítmények is okozhatnak hajhullást. Legtöbb esetben ezen szerek mellőzésével megállítható a folyamat.

3. Terhesség is kiválthatja

Dr. Carlos Wesley orvos szerint: „Az ösztrogén szint megemelkedése rendkívül kedvező a haj és a bőr számára, viszont a szülést követő 9 hétben a kismamák közel 30%-át a hajuknak elvesztik, viszont ami visszanő az sokkal vékonyabb szálú lesz.”

Mikor egy nő teherbe esik hihetetlen mértékű hormonális változások zajlanak. Egyénenként változó, viszont a legtöbb kismamánál szülés után áll be a hajhullás.

4. Policisztás petefészek betegség (PCOS) is felelős lehet érte

A PCOS-ben szenvedő nők esetében a megnövekedett tesztoszteron és androgénszint okozza a hajhullást. Mivel a petefészkek túl sok tesztoszteront termelnek a hormonegyensúly felborul és ez olyan kellemetlenségeket okoz, mint a nem kívánt helyeken megjelenő szőrzet és hajhullás.

5. Öregedéssel járó hajhullás

„A nők 40%-a az 50.ik életévükig már megtapasztalta a hajhullás kellemetlenségeit, és mire elérkeznek a 80.ik életévükhöz a nők 45%-ának szinte teljes mértékben elhullik a haja.” – magyarázta Dr. Leona Yip, kutató.

Hogy mit lehet tenni azért, hogy megelőzzük a hajhullást?

  • Hormonális pótlás – ezt legtöbbször menopauza után ajánlják.
  • Hajbeültetés – ez olyan esetekben jó megoldás, amikor a haj a fejtető elején hullik el, viszont a többi része még egészséges. Hogy eredményes legyen a hajbeültetés akár 2 vagy 3 alkalommal is meg kell ismételni a folyamatot hat hónap szünettel közöttük.
  • Rogaine – ez a kezelés inkább a férfiak körében elterjedt, de nőknél is nyugodtan alkalmazható. Annak ellenére, hogy a kezelés akár hónapokba is beletelhet az eredmény szemmel látható, bár nem képes ez a kezelés sem visszaállítani a hajat az eredeti állapotába, de a kopasz foltok szépen rendbe hozhatóak.
  • Aldactone – ez a gyógyszer úgy csökkenti a szervezetben található folyadék mennyiségét, hogy a kálium szintjét nem csökkenti. Ez a készítmény képes megállítani a hajhullást okozó hormonokat.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Comments Closed

Top