A fotó, amely összetörte egy anya szívét

Amikor Anne Belanger megkapta második osztályos fiának osztályképét, undorral tette vissza a borítékba.

8523151

A képen a tanárok és a diákok három sorba sorakoztak fel. Egy diák azonban hiányzik a sorból.

A jobb szélső sarokban azonban ott van fia, Miles Ambridge, kerekesszékben, elszigetelve az osztálytársaktól. Annak ellenére, hogy a sarokban ült, a 7 éves kisfiút vonzza a kamera, mindent bevet, hogy közelebb kerüljön a barátaihoz, a mosolyt sem lehet letörölni az arcáról.

Az anya alig tud ránézni a fényképre, amikor megteszi harag és szomorúság önti el.

“Nézd milyen angyal rajta.” – mondja a New Westminster-i anyuka, alig tudja visszatartani könnyeit. “Kiközösítik. Pedig annyira részese akart lenni a csapatnak.”

Miles gerinc izomsorvadással küzd, ami egy genetikai betegség, és amely a gerincvelő idegsejtjeit támadja meg, ennek következtében a test, különösen a karok és lábak izmai elgyengülnek. A betegség nem befolyásolja a kognitív képességeket.

Miles betegségét 13 hónapos korában fedezték fel, az orvosok akkor azt mondták a szülőknek, fiúk sosem fog járni.

A kerekesszék miatt Miles már rengeteg kihíváson ment át, többen, mint a hasonló korú gyerekek, nyilatkozta édesapja, Don Ambridge. Éppen ezért volt szívszorító őt a csoporton kívül látni.

Don Ambridge, aki elsőként látta a fotót, úgy érezte ez a kép megalázó fiára nézve.

“Valamilyen oknál fogva még rosszabbul érzem magam, amikor látom milyen boldog a képen.” – nyilatkozta az apuka. “Azt hiszem ez azért van mert még ártatlan… Naiv még, és nem tudja milyenek az emberek.”

Miles és anyukája

Miles és anyukája

Miles szülei úgy döntöttek, nem mutatják meg a fotót fiuknak. Belanger elmondta, a kisfiú “mélységesen tudatában van annak, hogy más mint a társai”. Ha látná, bizonyára mélységesen fájna neki.

Ennek ellenére szülei mégis a nyilvánosság elé tárták a képet, hogy felhívják a figyelmet a sérült emberek felé irányuló diszkriminációra.

A szülők a képet készítő cég Facebook oldalára töltötték fel a fotót, ahonnan a cég letörölte, személyiségi jogok sértése miatt. A szülők nem elégedtek meg a reakcióval, ismét feltöltötték a fotót, de ezúttal a többi iskolás arcát kitakarták. Idő közben a családapa az iskolába is elküldte a képet, ahol az igazgató azonnal felvette a kapcsolatot a készítővel.

Az iskola igazgatója elmondta, kellett egy kis idő, amíg a fényképes cég belátta a hibát, és elismerte a tévedést.

“Szeretnénk azt hinni, hogy csak tévedtek.” – mondta az igazgató, aki hozzátette: “De idő közben a szülőket igen megbántották.”

Miles édesanyja az iskolát és a képkészítő céget is hibáztatja. A fotót idő közben ismét elkészítették, ezúttal a kis Milest kivették a kerekesszékből és átültették barátai közé.

A cég menedzsere elismerte a hibát, és bevallotta, a fényképésznek tanulnia kell a hibáiból.

Belanger szerint a kép diszkriminatív és a társadalmi megbélyegzést tükrözi a fogyatékos emberekkel szemben.

“A gyerekek kegyetlenek tudnak lenni, de ha ez a felnőttektől jön az még rosszabb.” – nyilatkozta az anya.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.

Facebook hozzászólások:

7 thoughts on “A fotó, amely összetörte egy anya szívét

 1. gaspar anna

  Elgondolkodtató és tettekre késztető történet.
  DE: miért olyan igénytelen ez a weboldal, hogy megengedi magának, hogy egy ilyen fontos problémát tárgyaló cikket tele helyesírási- és fogalmazási hibákkal töltsön fel?

  Válasz
 2. Perei Jánosné

  Nagyon Embertelen dolognak tartom a kicsit más, vagyis fogyatékkal élő emberek kiközösítését és a társadalom részéről a diszkriminációt!!! EZT aki valóban embernek tartja magát soha NEM TESZI!

  Válasz
 3. Betarix

  Nem tudom mért kell elítélni szegény nem tehet róla olyan aranyos .

  Semmivel nem másabb mint a többi kis gyerek.

  Válasz
 4. Zombie

  Nem akarok senkit sem védeni de szerintem ez csak a “nem gondoltam végig mi lehet ebből” iskola példája (érted iskola példája). Ebben a sztoriban ugyanannyira hibásak a szülők is mint a fotós, mert értelmes kommunikáció helyett a támadás egy olyan formáját választották amire még nagyon nincs elfogadott válaszlépés.
  “A szülők a képet készítő cég Facebook oldalára töltötték fel a fotót”
  Az a másik, hogy úgy beszélnek a kisfiú osztálytársairól mintha ők mondták volna a fotósnak, hogy ültessék a “sarokba” (amit egyébként nem látok). Nem hinném, hogy ekkora gyerekeket zavarna egy játszótársuk mássága de legalább elérték a szülők, hogy mindenki erről beszéljen és a gyerekek úgy érezzék, hogy Miles van a középpontban ami viszont már gyerekeknél bizony féltékenységet válthat ki és esetleg később kirekeszthetik ezért.

  Válasz
  • Ilona Kloser

   Teljesen egyetertek veled, kulonosen amit a tobbi gyermekkel kapcsolatban irtal (en is gondoltam erre is de a hozzaszolasombol kimaradt).

   Válasz
 5. diskdisk

  az ilyen gyerekekre nagyon felnézek hogy nem érdekli őket hogy lábakon jár vagy kerekeken gurul ugyanolyan boldogok mint a többiek 🙂

  Válasz
 6. Lehoczky Erzsébet

  Nekem is van egy szellemi fogyatékos “kislányom” /23 éves/ ezért én egészen másként látom ezt az ügyet.El kell olvasni Mariann Munyika Nagy hozzászólását a tapasztalatairól, lehet más is másként látja utána a helyzetet. Mészáros Csaba Neked valószínű még nincs gyereked,a mássághoz való tolerancia meg egyáltalán hiányzik,ha a Te gyerekedről lenne szó valószínű más lenne a véleményed.Egy mozgássérült ,vagy szellemi fogyatékos /amiről nem tehet/ úgymond ” más ” gyerek szüleinek a szíve örökké vérzik a fájdalomtól. A szülőnek kell megvédeni a gyermekét az igazságtalanságtól! Az hogy a mai társadalom a fogyatékkal élők felzárkóztatásával foglalkozik ez egy jól hangzó dolog ami az elméleti részt illeti,de gyakorlatban ez egyáltalán nem így van. Utalok itt megint Mariann Munyika Nagy hozzászólásához,amikor azt írta,hogy kizárták fogyatékossága miatt az egyik főiskoláról,na akkor hol is van a fogyatékkal élők felzárkóztatása?-inkább kiközösítésnek nevezném! Nagyon is igazuk van a szülőknek, teljesen el van különítve a kisfiú csak az nem veszi észre aki nem akarja. Bizony ez még egy egészséges gyermek szüleinek is rosszul esne a kiközösítés.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top