A depresszió 8 jelentős oka (és annak elkerülési módjai)

A depresszió nagyon kemény dió tud lenni. Azt érzed, hogy már nem érzel semmit, csak üresség és reménytelenség van benned. A depresszió kihatással lehet az étkezési szokásaidra, az alvás minőségére, a munkahelyedre és a párkapcsolatodra is.

A depresszió 8 jelentős oka (és annak elkerülési módjai)

Szerencsére van kiút, még a legmélyebb depresszióból is. A depresszió kialakulásában szerepet játszik az agy hormonális egyensúlyának felbomlása, de külső tényezők, hatások is befolyásolhatják a betegséget.

Most következzen a depresszió kialakulásának 8 oka és megelőzési módja!

1. Túl sok stressz és túlterheltség

Ha az életed olyan szakaszban van, amikor helyt kell állnod a munkahelyeden, gyakran egész estéket kell bent tölts az irodában, hogy ne késd le a határidőt, és a család ügyeit is neked kell intézned, akkor egy idő után felütheti fejét a depresszió, mert ekkora nyomással nem könnyű megküzdeni. Ahhoz, hogy elkerüld a depresszió elmélyülését, meg kell tanulnod nemet mondani egyes dolgokra, mert így tudod csak megvédeni és megőrizni a mentális egészségedet. Oszd be az idődet, úgy a munkában, mint a magánéletben, ez segít.

2. Gyenge egészség

Ha a szervezet valamilyen betegség következtében legyengül, akkor könnyebben kialakulhat a depresszió. Éppen ezért minél jobban arra kell törekedned, hogy minél gyorsabban épülj fel, ez kell legyen a legfontosabb feladat, mert ha nem gyógyulsz meg, akkor a betegség és a depresszió is súlyosabbá válhat.

3. Pénzügyi problémák

Napjainkban a pénzügyi gondok jelentős stresszt, nyugtalanságot, idegességet képesek generálni. És természetesen ha huzamosabb ideig stresszelsz a pénz miatt, akkor megnő a depresszió esélye is. A legjobb módja, hogy ezt a gondot megold, ha proaktív leszel. Tervezd meg a pénzügyi kiadásaidat, tegyél félre tartalékba egy bizonyos összeget, és ezzel már óriási terhet leveszel a válladról.

Ezt már olvastad? Stephen Hawking csodálatos üzenete azoknak, akik depresszióban szenvednek

4. Súlyproblémák

Ha rajtad is van jó pár kiló súlyfölösleg, nagyobb az esélye a depresszió kialakulásának. És sajnos, ha stresszes és túlsúlyos vagy, hajlamossá válsz, hogy még többet egyél, és ez egy ördögi kör, amelyből elég nehéz lesz kimászni. A megoldás egy hosszú távú életmódváltás, amikor elkezdesz egészségesen táplálkozni, mozogni, és olyan dolgokat csinálni, amelyektől jól érzed magad a bőrödben.

5. Megváltozott élethelyzet

Egy jelentős életesemény könnyen stresszt válthat ki. Ilyen, ha számodra egy fontos és szeretett ember meghal, de ilyen lehet egy vetélés, vagy válás is. Hogy ne ess depresszióba, maradj kapcsolatba a barátaiddal, a családoddal, bízzál az emberek jóságában, és ne szigetelődj el, mert azzal növeled a depresszió kialakulásának esélyét. Ha szükségét érzed, keress fel egy pszichológust, terapeutát, aki segít a veszteség feldolgozásában.

6. Alvászavarok

Ha nem tudod jól kialudni magad, akkor egy idő után depresszív tünetek jelentkezésére számíthatsz. Ezért törekedj arra, hogy minden este ugyanabban az időben feküdj le, szabadulj meg a rossz gondolatoktól, gondolj valami szépre, és merülj álomba. Kapcsolj ki minden elektromos készüléket, wifit, mobiltelefont, mert ezek olyan hullámokat bocsátanak ki, amelyek megzavarják az agyat, megakadályozva a mély és pihentető alvást.

7. Drogok, alkohol

A drogok, kábítószerek, vagy a sok alkohol felborítja a szervezet hormonegyensúlyát, és annak ellenére, hogy kezdetben örömérzetet okoznak, pár órával, nappal később, az illető lelkileg a legmélyebb pontra kerül, a poklok poklát járva meg. Van segítség, amilyen az anonim alkoholisták klubja, ahol egymást támogatva segítenek az emberek megszabadulni függőségeiktől.

Ezt már olvastad? Depresszióban szenvedsz? Menj szaladni! Az ideggyógyászok elmagyarázzák, hogy miért!

8. A munkahely elvesztése

Ez is egy drámai életesemény, amely szorongást, stresszt, és végső soron depressziót okoz. Ha nincs munkahelyed, akkor nem tudod fenntartani magad. Azonban ha úgy fogod fel a dolgot, hogy most számodra egy új élet kezdődik, akkor felszabadító érzés kerít majd hatalmába, és ha keményen dolgozol, a siker nem marad el. Haladj kis lépésekben, és a depressziód is megszűnik.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.

Facebook hozzászólások:

One thought on “A depresszió 8 jelentős oka (és annak elkerülési módjai)

 1. S.Gábor

  A cikkből nagyon nehezen, alig lehet kihámozni a depresszió okát. ez a sok “egyveleg” igazán csak zavaró. A “magas tudomány” eminens képviselői összemossák a pánikrohammal. Pedig a kettőnek annyi köze van egymáshoz, mint nyelves puszinak az ostorcsapáshoz. A depresszióval érdemes mélyebben foglalkozni, mivel biológiailag a túlélésünket szolgálja.

  A depresszió biológiai értelemben a blokkolt agyi reléközpont és az azt irányító agyi központ között alakul ki.
  Az agy saját magát veszi célba a konfliktus hatására, ezáltal megvédve az adott relé által irányított szervet az elváltozástól.
  Az agyi területet érintő depresszió területe azzal a birtok-konfliktussal van összefüggésben, ami a szívkoszorú artériákat, a hörgőket, illetve a húgyhólyagot érintheti. A depressziót kiváltó konfliktus szimbolikus gátat hoz létre – biológiai kézifék – az adott agyi vezérlőközpontban (ahol a HG alakulna ki), és ezáltal, hogy agyi relé által vezérelt szervbe, azt megvédve az elváltozástól (szívkoszorú ér -infarktust jelent; hörgők-kis sejtes karcinóma; és húgyhólyag- vizelési inger- birtokhatár konfliktus. Ezt nevezi a “magas tudomány húgyúti fertőzésnek.)

  Depresszió esetén ahelyett, hogy az agy letöltené a konfliktust a fent felsorolt szervek egyikébe, saját magát teszi célponttá a következők szerint:
  Területvesztési konfliktus + Hormonális Patthelyzet , amit háromféle képen lehet megtapasztalni:

  1,/ Területvesztési konfliktus + Hormonális Patthelyzet = Depresszió (szívritmus zavar, súlyosabb esetben szívmegállás – tévesen ítélve infarktus)
  2./ Területkijelölési konfliktus + Hormonális Patthelyzet = Depresszió (húgyhólyag trigunum elváltozás – tévesen hólyagrák)
  3./ Területen belüli veszekedés, vita + Hormonális Patthelyzet = Depresszió (hörgőgyulladás)

  Egyéb “orvosi” megközelítések szerint a depresszió a leértékelés (alacsony önbecsülés) és a bűnösség együttes érzésének köszönhetően alakul ki. A kliens egész életében, vagy életének egy-egy területén leértékelést és bűntudatot él meg. A depressziós egyén enyhe letargiába merül, és általában úgy tekint az életre, mint ami egy garast sem ér.
  A depresszió a “Konfliktus Aktív” szakaszt (KA) jelent.
  A pánikroham pedig a “Non-Hodgkin limfóma (szemben félelmi konfliktus) epileptokrízise, ami a “Megoldás Utáni szakasz (MU) közepén a gyógyulási fázisban történik. Nagyon kellemetlen, de soha sem halálos. Ez a jelenség nem előzhető meg, nem kerülhető el, ennek törvényszerűen be kell következni.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top