8 árulkodó jel, ami tüdőrákra utalhat és amit sokszor nem veszünk komolyan!

A tüdőrák kezdeti fázisában még nincsenek számottevő, észlelhető tünetek, sajnos ezek akkor kezdenek jelentkezni, mikor a daganat már 40 százalékban szétterjedt, és a páciens már a harmadik stádiumban van.

tudorak

Ezért fontos, hogy ha az alábbi jelzések, tünetek közül bármelyiket is felismerjük, forduljunk orvoshoz, hiszen minél hamarább elindítják a kezelést, annál nagyobb a túlélési esély.

1. A köhögés megváltozása

Főként a dohányosok esetében fontos, hogy időben felismerjék azt, ha köhögésük mélyebb lett, más lett a hangja, és netán a köpetben vérfoltok is megjelennek. Mondanunk sem kell, ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni.

2. Gyakori rekedtség

A rekedtség akkor jelentkezik, mikor a tüdőt megtámadó daganat roncsolni kezdi a hangszálakat és a gégét. Ha azt vesszük észre magunkon, hogy mélyebbé, rekedté vált a hangunk, keressünk fel egy szakorvost.

3. Súlycsökkenés

A rákos sejtek felemésztik a szervezet energiakészletét, így a beteg hiába igyekszik többet enni, mégsem tudja megállítani a fogyást.

4. Csontfájdalmak

A tüdőrák egyik tünete a gyakori csontfájás, ami leginkább a háton, de egyéb végtagokon jelentkezhet. A hátfájás főként alvás közben válik erősebbé.

5. Fejfájás

A tüdőrákban szenvedők gyakran panaszkodnak fejfájásra is. Ez azzal magyarázható, hogy a daganat káros befolyással lehet azokra a nagy vérerekre, amelyek az oxigént és tápanyagokat szállítják az agynak, és ha a rendszerben zavar keletkezik, akkor jelentkezhet a fejfájás.

6. Légzési nehézségek, változások

A légutak is sérülnek, ha tüdőben lévő daganat terjedni kezd, a folyadékmennyiség felhalmozódása is megemelkedik ilyenkor, ezért a betegnek légzési nehézségei támadnak. Ha netán azt tapasztaljuk, hogy kapkodjuk a levegőt, pedig csak a sarki boltba mentünk ki kenyérért, akkor kérjünk egy időpontot az orvostól.

7. Mellkasi fájdalmak

Ha a jobb-, vagy baloldali mellkasunk körül fájdalmat érzünk, és ez állandósul, azonnal látogassunk el egy tüdőgyógyászhoz.

8. Állandó köhögés, zihálás

Megfázás esetén a köhögés ugyan eltarthat 1–2 hétig, de ezután elmúlik. Azonban ha valaki sokáig, hónapokig folyamatosan köhög, zihál, akkor légzési nehézségei vannak, és ennek hátterében akár a tüdőrák is állhat.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.

Facebook hozzászólások:

One thought on “8 árulkodó jel, ami tüdőrákra utalhat és amit sokszor nem veszünk komolyan!

  1. Máté

    az 5-ös az, egyáltalán nem lehet mindig igaz.. vannak front érzékenyek, akik nem dohányosok, és az időtől fáj a fejük.. én is kiskoromban amikor nem dohányoztam, migrénes fejfájásom volt, és oltárian fájt a fejem.. még ha nem is vagy dohányos.. a légnyomástól is megfájdulhat a fej, a meleg napsütéstől is megfájdul a fej, és még sorolhatnám.. szerencsére én nem vagyok nagy dohányos, hogy minden percben rá gyújtok, de egy dolog mindig is zavar a cigiben, még pedig az hogy keserű lesz nagyon a nyál tőle.. viszont csak azért cigizek, mert unatkozok.. tudom hogy hülye dolog ez így, de én ezért cigizek.. viszont az egyik.. nekem azért fáj a hátam, mert rohadt sokat ülök.. meg azt imádtam én mindig is a legjobban kiskoromban, hogy én nem dohányoztam, de viszont mindig, állandó jelleggel krákogtam, de nem tudom miért.. és mindig azzal szekáltak, hogy mi van, cigizel ? 😀

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top