7 tipp, hogy megmentsd a tönkrement párkapcsolatodat!

Ha a kapcsolatod nehéz időszakon megy keresztül ne habozz túl sokat, mert könnyedén zátonyra is futhat. Ha úgy érzed, érdemes küzdeni érte, akkor próbáld meg megmenteni, mielőtt még túl késő lenne. Íme, 7 tipp, hogyan hozhatod helyre az elrontott dolgokat!

7 tipp, hogy megmentsd a tönkrement párkapcsolatodat!

1. Figyelj

Figyelned kell, hogy meg tudd érteni a kettőtök közt lévő dolgokat. Dr. Robert Solley, párterapeuta szerint néha hallgatnunk és figyelnünk kell másikra, ami azt jelenti, hogy nyugodtan vissza kell fogjuk a saját reakcióinkat és érzelmeinket annak érdekében, hogy meg tudjuk érteni, mit próbál közölni a másik fél.

A tudatos hallgatás nem csak abból áll, hogy a fülünkkel végighallgatjuk a párunk mondanivalóját, hanem ehhez a testbeszéd is szorosan hozzákapcsolódik, tehát ha aktívan szeretnénk odafigyelni párunk közölnivalójára nem árt:

  • szembe elhelyezkedni és a párunk felé fordulni;
  • tartani a szemkontaktust;
  • ne tegyük keresztbe a karjainkat és bólogassunk, ha egyetértünk;
  • némítsuk le a TV-t és a telefonjainkat;
  • mutassunk érdeklődést és bátran kérdezzünk, ha nem tiszta valami.

2. Köss kompromisszumokat

A társastáncokat is ketten járják, épp így, a párkapcsolatokban is kettőn áll a vásár. Nem lehet mindig az, amit a partnered szeretne, és az sem, amit te szeretnél. Meg kell találnotok az arany középutat, ami azt jelenti, hogy néha kompromisszumokat kell kötnötök annak érdekében, hogy mindkét fél meg legyen elégedve. Néha neked kell engedned és néha pedig neki. Ez a kulcsa a harmonikus párkapcsolatnak.

3. Fejezd ki magad

Képes vagy arra, hogy érthetően kommunikáld az érzéseidet, gondolataidat a partnered felé, vagy csak várod és várod, hogy magától rájöjjön mi a bajod? Mivel senki sem gondolatolvasó, ezért a párunktól sem várhatjuk el, hogy belelásson a fejükbe és rájöjjön mi is a problémánk. Ha valami nem tetszik merjük felvállalni és elmondani neki nyíltan, és ha van rá mód, akkor keressetek rá együtt megoldást. A kulcs az őszinteség és az, hogy megtudjátok oldani a felmerülő problémáitokat.

4. Puhítsd meg a szíved

A legkönnyebb megoldás, az, hogyha nem működik valami, akkor egyből elfordulunk a partnerünktől és őt hibáztatjuk a kialakult helyzetért. Ezért néha nézzünk magunkba, mert lehet, hogy mi is hibásak vagyunk, nem csak a másik fél. Forduljunk szeretettel és megértéssel a partnerünkhöz, és meglátod, egyből nyugodtabban fogjátok tudni kezelni a köztetek lévő helyzetet. Próbáljuk az ő szemszögéből is megközelíteni a dolgokat, ez sokat segített abban, hogy elfogadóbbal és megértőek legyünk.

5. Feltételezd mindig a legjobbat

Ne mindig csak a negatívumot lásd meg egy-egy számodra sértő szó vagy tett mögött. Lehet, hogy a partnered csak ilyen módon tudja tudtodra adni, hogy valami bántja. Lehet, sőt néha biztos, hogy nem bántó szándék áll egy-egy tette mögött, ezért próbáld meg ne szándékos rossznak megélni azt.

6. Engedd, hogy változzanak a dolgok

Ha mindig ugyanaz történik, attól ne várj semmiféle pozitív változást. Lehet, hogy kissé közhely, de ha valami elromlott egy párkapcsolatban, de a felek csak folytatják azokat a dolgokat, amik idáig juttatták őket, attól semmi sem fog megjavulni. A változás néha ijesztő lehet, de meg kell lépnünk, ha rendbe akarjuk hozni a kapcsolatunkat.

7. Légy kitartó

Ha elsőre nem is sikerül rendbe hozni a dolgokat ne add fel! Próbálkozzatok újra és újra. Ha szükséges, és már úgy érzitek, hogy ketten kevesek vagytok hozzá, kérjetek szakértőktől tanácsot.

Ahhoz, hogy ténylegesen rendbe lehessen hozni egy eltört kapcsolatot, azért mindkét félnek tennie kell. Változtatni kell a rossz szokásokon és nyíltan megbeszélni, ha valami nem tetszik. Ha pedig hosszú ideig sem áll be a változás, akkor fontold meg, hogy lemondasz a kapcsolatról, és új lappal nyitsz a világ felé.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Comments Closed

Top