5 egyszerű és természetes megoldás az emésztőrendszer egészségének fenntartásáért!

Az emésztőrendszer egészségének megőrzése kulcsfontosságú, hiszen szerepet játszik a táplálék megemésztésében, a tápanyagok felszívásában, egyszóval nélküle képtelenek lennénk az életre. Éppen ezért is olyan fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy mit eszünk, illetve mit iszunk, hiszen nem mindegy, hogy mivel kell megbirkózzon ez a létfontosságú rendszerünk.

5 egyszerű és természetes megoldás az emésztőrendszer egészségének fenntartásáért!

Az emésztés tulajdonképpen 7 fázisban megy végbe: szájüreg, nyelőcső, gyomor, vékony- és vastagbél, hasnyálmirigy és máj.

Néhány érdekesség az emésztőrendszerről:

– Naponta kb. 0,9 l nyálat termelünk. Ez a nedv semlegesíti a savakat, segít az étel puhításában, és óvja a fogakat az eróziótól.

– Az agyunk és a gyomrunk közvetlen kapcsolatban van, ezért érzelmeink nagy hatással vannak erre.

– A vékonybél körülbelül 7 m hosszú, míg a vastagbél 5 m.

– A gyomor egyszerre akár 1.8 kg tartalmat is képes befogadni.

Ha valami apró probléma szabotálja az emésztőrendszer megfelelő működését, hosszútávon komoly egészségi problémák is létrejöhetnek, pl. krónikus hasmenés, Crohn-betegség, különböző bélbetegségek stb.

5 egyszerű és természetes megoldás az emésztőrendszer egészségének fenntartásáért:

1. Probiotikumok

Az emésztőrendszerben „jó” és „rossz” baktériumok egyaránt megtalálhatóak. Jó baktériumoknak számítanak a probiotikumok, melyek segítenek az immunrendszer működésében, védenek a fertőzésekkel és egyéb rosszindulatú baktériumokkal szemben. Kitűnő probiotikum forrás: joghurt, kefir, savanyúságok, szójabab.

2. Változtass az étkezési szokásaidon!

Már néhány aprócska változtatással tehetünk gyomrunk és az egész emésztőrendszerünk egészségéért.

· Rágj lassabban: alapos rágás révén a táplálék apró darabokra tud darabolódni, így a gyomornak is könnyebb feladata lesz a továbbiakban. Ne feledd, hogy legtöbbször az elnagyolt habzsolások az okai a legtöbb emésztőrendszeri betegségnek.

· Pozitív hangulatodban étkezz: Az agy és az emésztőrendszer folytonos kapcsolatban áll egymással, ezért a kedved is nagyban befolyásolhatja annak működését.

· Zárj ki minden zavaró tényezőt: Az étkezés idejére szakadj el a TV-től, tedd le a telefonodat, és összpontosíts az étel ízeire.

3. Igyál megfelelő mennyiségű vizet!

A víz meghatározó szerepet tölt be az emésztési folyamatok során. Már egy enyhébb dehidratáció is képes gyomorproblémákat okozni, ami hasfájást vagy akár székrekedést is okozhat. Ajánlott napi vízmennyiség 2 l körül van, ezért a nap folyamán ne felejts el meginni 1-2 pohárral.

4. Kerüld a gyulladásokat előidéző ételeket

A gyulladás legkevésbé sem kedvez az emésztőrendszernek, hiszen hasmenést, székrekedést és hasi fájdalmakat is okoz. A bélflóra egyensúlyát mindenképpen meg kell őriznünk, ezért kerüljük a mesterséges édesítőszereket, glutént, szójafehérjét és a félkész ételeket.

5. Növeld meg a gyomorsav szintedet!

A közhiedelemmel ellentétben nem a gyomorsav okozza a gyomorégést. Pont ellenkezőleg az hidrogén-klorid alacsony szintje ezért a felelős. A gyomornak szüksége van a megfelelő mennyiségű gyomorsavra ahhoz, hogy ezen emésztőnedvek segítségével feldolgozhassa a már alaposan megrágott ételt. Fogyassz citromlevet vagy vízzel elkevert almaecetet.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.
Comments Closed

Top