11 figyelmeztető jele annak, hogy érzelmileg a párodtól függsz!

Érzelmi függőségről akkor beszélhetünk, mikor egy párkapcsolat két tagja, vagy az egyik fél, nem képes önállóan működni a másik nélkül. Ha nincsenek együtt, akkor a függőségben szenvedő személyben félelem alakul ki, és ahelyett hogy szeretné a párját, inkább azon retteg, hogy elveszíti őt, és ha egyszer a félelem beférkőzik a kapcsolatba, akkor sok mindent tönkretehet.

Most abban segítünk, hogy elárulunk 11 figyelmeztető jelt, ami az érzelmi függőség kialakulására utalhat, amit ha gyorsan felismersz, akkor még időben megelőző lépéseket tudsz tenni, hogy nehogy jobban elfajuljanak a dolgok.

1. Ha inkább feladod a saját álmaidat, csak hogy a párodat támogasd

Az természetes, ha a párok, házastársak támogatják egymás elképzeléseit, de az már a teljes feladás, ha a saját terveidről lemondasz, csakhogy a párod szárnyalhasson. Ez egyszerűen egyenlőtlenséget, egyensúlyzavart idéz elő a kapcsolatodban. És ennek a félelem az oka, mert azt gondolod, hogy ha nem segítesz a párodnak, akkor elveszítheted és a kapcsolatodnak lőttek.

2. Úgy érezd, hogy fele annyit érsz, ha a párod nem áll melletted

Az önértékelésed mélypontra zuhan, ha érzelmileg függő kapcsolatban vagy. Ez azért veszélyes, mert állandó figyelemre, visszajelzésre szorulsz, még olyan csekélységekben is, mint a mosogatás, takarítás, mert azon szorongsz, hogy vajon jól csinálsz-e mindent. Törekedj a függetlenségre, ami akár a kapcsolatodat is megmentheti.

3. Csak a kapcsolatodra figyelsz, azon kívül a világ megszűnik számodra

Egy érzelmileg függő kapcsolatban csak arra figyelsz, hogy mi van a pároddal, és mi van a párkapcsolatoddal. Egyszerűen nem foglalkozol többé a barátaiddal, a családoddal, a karriereddel. Egyszerűen megszállottá válsz a kapcsolatodat illetően. Ez pedig komoly probléma.

4. Észreveszed ugyan, hogy nincs minden rendben a kapcsolatodban, de mégsem teszel semmit

Inkább a szőnyeg alá söpröd a problémáidat, még akkor is, ha a párod megcsalt, erőszakoskodik, vagy rendszeresen alkoholt fogyaszt. Ha nem cselekedsz időben, már később sem tudsz tenni semmit, és benne maradsz egy boldogtalan, fájdalmakkal teli kapcsolatban.

5. Ha a párodnak mindig veled kell lennie

Egyszerűen megszűnik a személyiséged autonómiája, nem veszel tudomást arról, hogy már nem törődsz a családoddal, a barátaiddal. És egyre csak mélyül ez a függőség, és a végén kezelhetetlen lesz az egész helyzet.

6. Inkább vele szeretnél lenni, mint egyedül

Ez egy bizonyos szintig nem baj, de ha az időd minden pillanatát a párod közelében akarod tölteni, és nincs hobbid, bármilyen elfoglaltságod, amit egyedül szoktál csinálni, akkor pár év múlva nehéz helyzetben fogod találni magad, mert gyakorlatilag megszűnik a függetlenséged. Saját magad érdekében tölts némi időt egyedül, légy csak magaddal.

7. Egyszerűen nem tudsz már örömet találni az életben, ha nincs a párod melletted

Csak a pároddal tudsz boldog lenni, csak ő jelenti a boldogságodat, semmi és senki más. Ez azért rossz, mert mikor nem tud melletted lenni, akkor az egész világod összeomlik, akárcsak egy kártyavár.

8. Manipulatívvá válsz

Egyszerűen dühbe gurulsz, ha a párod nem hív fel, mikor megérkezik valahová, vagy, ha inkább a barátaival találkozik. A függőség egyik jele, hogy megpróbálsz irányítani mindent, befolyásolod a párod, amivel sokat árthatsz a kapcsolatodnak.

9. Ha eszedbe jut a szakítás, azonnal szorongani kezdesz

Mikor arra gondolsz, hogy elveszítheted a párodat, azonnal egy erős, szorongó érzés tör rád, és úgy érzed, hogy vége lenne az életednek, ha bekövetkezne az, amitől a legjobban rettegsz.

10. Rossz közérzet

A függőség semmiképp sem tölt el pozitív érzésekkel, sőt, a közérzeted legtöbbször rossz, nem érted, hogy miért vagy kedvetlen, és miért nem tudsz örülni dolgoknak.

11. A barátaid figyelmeztetnek, hogy érzelmi függőségben szenvedsz

Ez talán a legegyértelműbb jel, amelyet jó ha komolyan veszel, mert azok az emberek, akik szeretnek és közel állnak hozzád, sokszor tisztábban látják a helyzetedet, mint te magad.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Comments Closed

Top