10 ok, hogy minden nap gyakorold a fejenállást!

Az iskolai tornaórákon jelentett leginkább kihívást, hogy fejre állva sikerüljön pár másodperc erejéig kinyújtanunk a lábainkat, és megtartsuk az egyensúlyúnkat. Felnőtt fejjel aligha jutna eszünkbe, hogy a nappali közepén kíséreljünk meg egy fejenállást, pedig ennek a nehéznek tűnő „performansznak” sok jótékony hatása van.

A fejenállást sírsászana-nak hívják, amely a jógapozíciók királynőjeként is ismert.

1. Javítja a koncentráció-képességet

Ahányszor sikerül fejre állni, annyiszor javítható az agy vérellátása. Ezt pedig hozzájárul a koncentráció-képesség, a figyelem, a gyors észjárás erősödéséhez, amelyekre mindennap szükségünk van, hogy helyt álljunk a munkahelyünkön, de a családi életben is.

2. Csökkenti a stresszt

Ha rendszeresen gyakoroljuk a fejenállást, akkor képesek vagyunk irányítani a gondolkodásunkat, jobban tudunk összpontosítani a feladatainkra, ezáltal megtapasztalhatjuk az önkontroll előnyeit, amely nagyon jól fog jönni, ha a stressz, idegesség, félelem, aggódás kerít hatalmába.

3. Erősíti a karokat és a vállakat is

Nyilván, ahhoz, hogy sikerüljön a fejenállás, a megfelelő pozíciót kell felvenni, amiben nagy szerepük van a karoknak és a vállaknak. Ezek összehangolt izommunkája is hozzájárul a sikeres fejenálláshoz, így ha erősebb karokat, vállakat szeretnék, gyakoroljuk a fejenállást.

4. Megakadályozza a végtagok dagadását

A felhalmozódott folyadékmennyiség miatt, főként nyáron egyes személyek lábfeje, bokája a kétszeresére duzzad, főként ha valaki sokat ül egyhelyben. Ha felemeljük a lábainkat, akkor a folyadék távozik, a vérkeringés beindul, és a dagadás is enyhülni fog. Még egy jó ok, hogy gyakoroljuk a fejenállást.

5. Javítja a testtartást

A fejenállás során a testünk arra összpontosít, hogy megtartsa a saját testsúlyát. Ehhez a már említett kar- és vállizmok munkája mellett még a has-, hát- és derékizmokra is nagy szükség van. Ezek erősítése pedig majd az egész testtartásra is pozitív hatással lesz.

6. Jót tesz az arcbőrnek is

A fejenállás során a vérkeringés jobban beindul, főként a fejrészt érinti, így az arcbőrt behálózó hajszálerek is megtelnek tápanyagokban és oxigénben gazdag vérrel, ami a bőr számára nagyon előnyös. A fejenállásnak bizony fiatalító hatása is van.

7. Javítja a vérkeringést

Álló testhelyzetben a szívünk folyamatosan az agy fele kell pumpálja a vért, de ha fejre állunk, akkor a végtagokba is el kell jutassa a tápanyagokban gazdag életanyagot, így az egész szervezetet ellátó vérkeringés optimálisabb lesz.

8. Javítja az emésztést

A fejenállás jótékonyan hat az agyalapi mirigy működésére is, amely az éhségérzetet szabályozza. Ugyanakkor ez a testpozíció megakadályozza, hogy az emésztést károsan befolyásoló anyagok, gázok felhalmozódjanak a szervezetben.

9. Boldogságot okoz

Ha több vér jut a fejünkbe, az a boldogságérzetet is befolyásolja. Emellett nyugtatóan hat, de energiával is feltölt.

10. Bátorságot ad

A fejenállás azért is jó, mert erősebbé, magabiztosabbá tesz, hiszen megtanulunk bízni önmagunk erejében, azokban a képességeinkben, amelyeknek birtokában vagyunk. Így lelkileg, de fizikailag is bátrabbá válhatunk.

Save

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Comments Closed

Top