10 jele annak, hogy valami nincs rendben a pajzsmirigyeddel! – ezekre a tünetekre figyelj oda!

A pajzsmirigy egyike azon alkotóelemünknek, mely egyből képes jelezni, ha baj van. Sajnálatos módon a pajzsmirigyprobléma elég széleskörűen befolyásolhatja a szervezet egészségét, és akár végzetes esethez is vezethet.

10 jele annak, hogy valami nincs rendben a pajzsmirigyeddel! - ezekre a tünetekre figyelj oda!

Ezért érdemes megfigyelni azokat a jeleket, amiket a pajzsmirigy küld, ha nem tud megfelelően funkcionálni:

1. Magas láz

A 37,8℃ fölötti testhőmérséklet már magas lázként kezelendő.

2. Sárgaság

Sárga tónusú bőr, köröm, szemfehérje igazán látványos tünet, épp ezért ha észrevesszük forduljunk orvoshoz, hiszen pajzsmirigy problémákból is adódhat.

3. Hasmenés

Az emésztőrendszeri problémák hátterében rengeteg dolog állhat épp ezért ezt a tünetet csak akkor tulajdoníthatjuk a pajzsmirigy nem megfelelő működésével ha más egyéb tünetekkel is társul.

4. Hiperaktivitás, nyughatatlanság

A pajzsmirigy hormonjainak többlete okozhatja a hiperaktivitást, ami nyughatatlanságot képes okozni úgy a férfiaknál, mint a nőknél. Az egészséges aktivitás egy dolog, de ha alig fejeztél be valamit és máris valami mást akarsz tenni az már intő jel.

5. Hőmérséklet érzékenység

Néha fagysz meg úgy fázol, máskor pedig olvadsz el olyan meleged van, viszont a külső hőmérséklet mit sem változott.

6. Száraz bőr és haj

A pajzsmirigy alulműködése szárad és fakó hajat és száraz viszkető bőrt eredményez.

7. Hajhullás

Nők és férfiak esetében is a váratlan hajhullás alacsony pajzsmirigyműködést mutat.

8. Reszkető/remegő kezek

Ha a kéz nyugodt állapotában is „rángatózik” akkor valószínű, hogy pajzsmirigytúltengés állhat fent.

9. Menstruációs zavarok

Nők esetében ez lehet az első számú jel, ha pajzsmirigyproblémák vannak. Ha vérzés eltér a megszokottól, erősebb, vagy gyengébb, vagy akár egy ciklus kimaradása is intő jel lehet.

10. Alvási zavarok

Az inszomnia nem csak akkor jelentkezhet, ha a nap gondjai nem hagynak álomba merülni bennünket. Ha gondunk van az elalvással azt az alacsony pajzsmirigyműködés is okozhatja.

Természetes úton, akár különféle gyógynövényekből készült gyógykészítményekkel is kezelhetjük a pajzsmirigyproblémákat, de azzal is sokat tehetünk, ha kerüljük az alkohol tartalmú italok fogyasztását, rendszeresen mozgunk, elegendőt alszunk, vagy akár meditálunk. A D3 vitamin, a jód, de akár a rozmaringból és citromból készült balzsam is kitűnő hatással lehet a pajzsmirigyre.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Comments Closed

Top