10 ideális kutyafajta gyerekeknek

Még mielőtt kiválasztanád a házikedvencet a gyereked mellé, tájékozódj annak karakteréről, jellemvonásairól! Azt ugyanis tudnod kell, hogy a négylábúak természete is különbözik, fajról fajra.

És arról se feledkezz meg, hogy egy árva kutyakölyök is jó, illetve olcsó megoldás lehet, főként abból a szempontból, hogy ezek rendkívül tanulékonyak!

1. Golden Retriever – az a különbség közte és a Labrador között, hogy alacsonyabb növésű. Azonban intelligens, megbízható és rendkívül hűséges. Se nem agresszív, de nem is félénk, türelmes és igen mozgékony.

2. Labrador Retriever – a Labrador egyike a legdicsértebb kutyafajoknak. És ez valóban megalapozott. Védelmező, játékos, türelmes, megbízható, igen okos, aranyos és érzelmes állat. Tökéletes választás egy család számára.

Fotó: Flickr.com

3. Uszkár – ezt a csöpp kis jószágot igencsak kicsúfolták, amikor a plázacicák bálványaként mutogatták megnyírva, kicicomázva, nevetséges jelmezekbe öltöztetve. De tudni kell róla, hogy rendkívül intelligens és szelíd. A szőrzete miatt különleges bánásmódban kell őt részesíteni, viszont megéri: büszke, elegáns, barátságos, türelmes és érzelmes társra lelünk benne.

Fotó: Tabi

4. Ír szetter – ismertetőjegye a vöröses szőrzet. Energikus, emberszerető, és tudja miként kell a gyerekekkel foglalkozni. Ebből kifolyólag játékos, tapintatos és igen türelmes. Nagyon sok mozgást igényel, de egy örökmozgó gyerek mellett egy nem lesz probléma. Nagyon okos, és könnyen betanítható. Kedveli a nyitott helyeket, így hát akkor igazán előnyös, ha udvarod van.

5. Magyar Vizsla – mondhatni, egyik legjobb választás lehet a gyerkőcök mellé. Szelíd, jól nevelt, hűséges, nyugodt és érzelmes állatról van szó, továbbá szófogadó, bizalmas, intelligens és rendkívül gyorsan tanul. Szőre sem hosszú, illetve nincs meg az a jellegzetes kutyaszaga sem.

6. Newfoundlandi – a „természet bébiszittere” néven is közismert példány odavan a gyerekekért, és védelmezi is őket. Gyengéd, jólelkű és türelmes, olyan akár egy dadus. Igaz ugyan, hogy nyálazik, de rendkívüli lelke van! Nem az a típus, aki eléldegél a kertben, udvaron is. Szívesebben lakik bent a házban. Másik erőssége pedig az, hogy kiváló úszó is!

7. Collie – amennyiben neked is tetszett a Lassie című gyerekfilm, akkor nincs is amit mondanunk a Collie-val kapcsolatban! Annyit viszont mégis szóvá teszünk, hogy ez a fajta nagyon barátságos, szelíd és könnyen idomítható. A mozdulatai gyengédek, és elegáns a megjelenése. Egyetlen hátránya, hogy hosszú a szőre, emiatt pedig különleges odafigyelést igényel.

8. Bull-Terrier – amennyiben nagy és aktív családod van, a Bull-Terrier lesz számodra az ideális választás. Ez a kiskedvenc rendkívül mozgékony, vidám és hűséges. Ha szeretetet sugárzol feléje, az élete árán is megvédi a gyerekeidet. Jól bírja a fájdalmat, így biztos lehetsz abban, hogy nyüszítés vagy egyéb reakció nélkül fogja végigjátszani a legdurvább játékokat a kicsikkel. A Bull-Terrier viszont nem egy Pitbull! A két fajtát nem szabad összetévesztened.

9. Beagle – habár eredetileg vadászkutyaként állta meg a helyét, manapság a gyerekek mellé is nagy előszeretettel választják. Barátságos, intelligens és vidám. Ugyanakkor határozott és nagyon mozgékony állat. Gyakori fürdetést igényel, hátránya viszont az, hogy többször is hullatja szőrét.

Fotó: Lisa

10. Bulldog – határozott, karakteres jószágról van szó, ideális azon gyerekek mellé, akik szeretnek durván játszani. Ezt a típust könnyen el lehet tartani úgy a házban, mint a tömbházlakásban, hála kis termetének. Ne túl energikus, de tanulékony, barátságos és hűséges. Továbbá jól fog egyezni a többi házikedvenccel is.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.

Facebook hozzászólások:

3 thoughts on “10 ideális kutyafajta gyerekeknek

 1. Bodri

  Gyerek mellé Beagle?
  Az itt felsoroltak közül a Magyar Vizsla és a Labrador a megfelelő. (talán)
  De a gyerek inkább játsszon 🙂

  Válasz
 2. Rami

  Kutyát ne a gyereknek vegyen az ember… ne bébiszitternek és ne játszópajtásnak … Soha semmilyen kutyát nem lehet felügyelet nélkül hagyni egy gyerekkel… sem a kutya sem a gyerek érdeke nem kívánja.
  Csak mert senki nem kérdezte, saját értelmezés:
  – A golden retriever nem alacsonyabb növésű mint a labrador sőt még csak nem is rokonok…( nemhogy ez lenne az egyetlen különbség) – csodás családi kutya
  – Egy labrador alaptermészete soha nem védelmező (bár gondolom a cikk írója viselkedéshibás egyedekkel találkozhatott) ezzel szemben vakvezetők, vadászkutyák, nyomkeresők, stbstbstb- csodás családi kutya
  -Az uszkár úgyszint mint a labrador, intelligens családi kutya és úgyszint mint a labrador, vadászkutya. Nyírásmódjuk eredetileg munkájukat tette könnyebbé (pomponok a könyökén —> ízületi gyulladások megelőzése a hideg víz miatt…)nem a divatnak hódoltak vele a plázában – csodás családi kutya
  – Ír szetter (bár a képen egy arany színű angol cocker spániel látható) – Vadászkutya. Gyönyörű mahagónivörös színe egyedivé teszi, soha nem jutna eszembe kifejezetten gyerek mellé való kutyának ajánlani. Önfejű, gyönyörű munkakutya, nem bébiszitter. – sportos fiatal családnak
  – Magyar vizsla – vadászkutya , gyönyörű, nincs kutyaszaga ez tény. Vagy vadász mellé való, vagy sportos aktív család mellé, de ő sem bébiszitter.
  – Újfoundlandi : eredeti foglalkozása vízi mentő . Tényleg türelmes, hatalmas mackó , kiváltképp kedveli a gyerekek társaságát, de gondoljunk csak bele.. akár 70kg is lehet egy kifejlett kan tömege.
  -Collie- avagy skót juhász… gyönyörű is meg Lassie is… csakhogy kemény önfejű munkakutya. Nyáj terelésére és őrzésére találták ki. Arról, hogy mennyire barátságos és szelíd amit kiemelt a cikk írója, csak annyit, hogy biztosan barátságos és szelíd kutya kellett egy nyáj őrzéséhez?… -.-
  – Bull terrier … nem is tudom melyik szó ösztönözte jobban az írót, a bull (bika) avagy a terrier szó, mikor bevette őt a gyermek mellé való kutyák közé. Főleg miután figyelmeztetésként kiemelte, hogy ne keverjük össze a pit bullal. Bika heccelésre, bikákkal való harcra tenyésztettek efféle kutyákat … tény, hogy magas a fájdalomküszöbük, családban nevelkedve nagyszerű családi kutyák,de nem bíznám csak rá a gyermekemet. Amit egyszer megfog, azt nem ereszti, hihetetlen fizikai erejük van. Valóban nagyszerű védelmezők, de nem érdemelte meg, a pitbulltól való elkülönítést.
  -Beagle… barátságos intelligens vidám .. és hangos. Vadászkutya. Tündéri, remek játszópajtárs, felügyelettel. – aktív családoknak
  – Bulldog – ismét bull típusú, alacsony termete ellenére erőteljes kutya. Szintén nem tudnám elképzelni, hogy a gyermekemre bízom a sétáltatását.
  Bármilyen kutya jó családi kutya lehet, megfelelő, gondos, következetes neveléssel és korai szocializációval, de vannak akik kevésbé tűrik a folytonos macerálást.
  A gyermekeket meg kell tanítani a kutyák tiszteletére. Aki pedig ehhez hasonló oldalak alapján akar meggyőződni arról, hogy jó-e ha hazavisz egy – a piac szélén fillérekért vásárolt- bullterriert a gyermekének játszópajtásnak, az hamarosan benne lehet a hírekben… Döntsük felelősen!
  Köszönöm a figyelmet.

  Válasz
 3. Kat

  Óva intenék mindenkit, hogy ez alapján a férc alapján válaszon kutyát a gyermeke mellé, vagy csak úgy egyáltalán. Már a bevezetőből kitűnik a szerző abszolút analfabetizmusa a téma iránt. Igen, valóban eltér a négylábúak természete fajról-fajra, gondoljuk csak az elefántra és a rókára! A kutya az egy faj, ezen belül fajtákkal, és a fajták között valóban beszélhetünk eltérésekről. Azonban nagyon fontos, hogy nem szabad csak a fajtaleírás alapján tájékozódnunk, pláne, ha ennyire felületes és hozzá nem értő. Az egyes egyedek között is komoly eltérések lehetnek, genetikai adottságuk és neveltetésük függvényében. Ugyanaz a kutya teljesen mássá válhat, ha eltérő környezetben nő fel. Ezért aztán a magyar vizsla lehet tökéletesen jól nevelt, vagy teljesen neveletlen, egy biztos, egy kutya sem születik jól neveltnek. Olyan lesz, amilyenné teszik. Vannak kutyák, akikkel ez több energia befektetést, komolyabb munkát, állandó odafigyelést igényel és vannak, akiknél nem.
  Egész egyszerűen felháborítónak tartom, hogy egy kutya azért jó a gyerek mellé, mert jól bírja a fájdalmat! A gyereket meg kell tanítani, hogy hogyan ne okozzon fájdalmat a kutyának, nem pedig elvárni, hogy a kutya ezt jól tűrje.
  Azt hogy egy kutya “jólelkű” egész egyszerűen nem tudom értelmezni. Milyen amikor “rosszlelkű”?
  Az előttem szólóval egyetértek abban, hogy érdemes megnézni egy adott fajtát milyen célra tenyésztettek ki. Ha vadászatra, akkor valószínűleg nem szívesen fekszik egész nap a kanapén, ha medvéktől őrizte a nyájat, akkor nyilván felkészült gazdát igényel.
  Ha valaki kutyát szeretne, olvasson utána minél többen, annak tudatában, hogy bárki bármit leírhat és közzétehet az interneten, de nagyon fontos az is, hogy beszéljen a tenyésztővel. Fontosnak tartom azt is kiemelni, hogy aki 10.000 Ft-ért árul fajtatiszta kutyát, nem enged be megnézni a körülményeket, az anyakutyát, nem ad törzskönyvet és nem teljesíti az oltási programot, az nem tenyésztő, hanem szaporító! Szaporítótól soha ne vásároljunk! Ha sajnálunk/nem tudunk súlyos 10-100 ezreket kifizetni egy kutyára, akkor első körben gondolkozzunk el, hogy fogjuk fizetni az orvosi számláit, ha beteg lesz, és ha megvan rá a megoldásunk, akkor menjünk el egy menhelyre/gyepmesteri telepre/fajtamentéshez és válasszunk onnan kutyát. Szánjuk rá az időt, h. megismerkedjünk vele, ne első ránézésre döntsünk!
  Az, hogy a keverék kutyák sokkal szebbek, jobbak, okosabbak, akármilyenebbek, megint általánosítás. Nekem is keverék kutyám van, ő tényleg szebb, jobb, okosabb, 😉 de nem lehet mindenki olyan szerencsés, mint én, mert közöttük is vannak csúnyábbak, rosszabbak, butábbak, akiket természetesen ugyanannyira szeret az ember.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top