10 dolog, amit még véletlenül se tegyél, ha mérges vagy valakire!

„Ha dühös vagy számolj tízig, mielőtt megszólalsz. Ha nagyon dühös vagy, akkor százig!” – Thomas Jefferson.

A düh hihetetlen erőket szabadíthat fel bennünk, amik legtöbbször negatív viselkedésben, meggondolatlan és hirtelen tettekben nyilvánulnak meg. A düh és a méreg nem csak a saját hangulatunkat befolyásolja, hanem a körülöttünk lévő emberekét is, ezért figyeljünk oda, és próbáljuk az irányításunk alatt tartani az indulatainkat.

3 féle módon tudjuk a dühöt kezelni mi emberek: elrejtjük, kifejezzük vagy elengedjük.

De a következő 10 dolgot semmiképpen se tegyük meg, ha elönti az agyunkat a düh, mert később, ha lecsillapodunk igazán megbánhatjuk:

1. Elfojtjuk a dühöt

Az érzés letagadása sokkal könnyebbnek tűnik, mint a felszínre hozni és foglalkozni a problémával. De a düh magunka fojtása nagyon sok egészségügyi problémát idézhet elő. Viszont az sem jó megoldás, ha torkunk szakadtából nekilátunk üvöltözni és jelenetet rendezni. Helyette inkább nyugodjunk meg és gondoljuk át, hogyan tudnánk normális emberi keretek között közölni, hogy dühösek vagyunk.

2. Elmegyünk aludni, mialatt még mindig mérgesek vagyunk

A legtöbb ember azt hinné, hogy az „aludjunk rá egyet” stratégia ebben az esetben is hasznos lehet, de nem! Nem hiába tartja a mondás, miszerint „ne feküdj le haraggal a szívedben”, mert reggelre ezek az érzések csak jobban felerősödnek.

3. Elmegyünk kocsikázni

Inkább sétálj egyet, ahelyett, hogy autóba ülnél, mert dühös állapotban rendkívül romlanak a vezetői képességek. Csökken a koncentráció és a reakcióidő is megnövekszik, így inkább járj egyet a szabadban, hadd szellőzzön ki a fejed!

4. Egyedül akarunk lenni

A düh kirobbanása utáni időszakban sokszor érezhetjük úgy, hogy mindenkiből elegünk van és egyedül akarunk lenni, de ne tegyük! Fogadjuk el a körülöttünk lévők közeledését, mert csak jót akarnak, és neked is jobb lesz, ha ki tudod önteni a szíved.

5. Vitát kezdeményezni

Dühös állapotban képtelenek vagyunk a racionális gondolkodásra, ezért olyan dolgokat is vághatunk a másik fejéhez, melyeket majd később nagyon megbánhatunk. Érvelni sem vagyunk képesek normálisan, ezért az egész vita egy nagy kiabálássá fajulhat, ami nem visz előrébb. Csillapodjunk le, gondoljuk át mit akarunk felhozni érvként én úgy vitázzunk.

6. Megosztani a sérelmeinket a közösségi oldalakon

Amit egyszer kitettünk a közösségi oldalunkra, annak örökre nyoma marad, ez az egyik dolog. A másik pedig az, hogy olyan emberekhez is eljuthatnak a híreid, akiknek semmi közük az életedhez. Ezért jól fontoljuk meg, hogy megéri-e igazán világgá kürtölni, hogy mennyire megbántottak minket, vagy egy kiadós beszélgetés egy jóbaráttal többet ér.

7. Levelet/üzenetet/e-mailt írni annak az embernek, aki megbántott

Ez is úgy működik, mint a közösségi oldalakra kirakott tartalmak, amit egyszer elküldtünk, azt már nem tudjuk semmissé tenni. Ha pedig nagyon nagy késztetés érzünk, hogy írásba foglaljuk sérelmeinket írjunk naplót, vagy meg is írhatjuk az e-mail, de ne küldjük el, töröljük ki, vagy mentsük le.

8. Tudatmódosító szerekhez nyúlni

Ez nem megoldás a problémára, és rendkívül veszélyes is! Például az alkohol csak felerősíti a depressziós érzéseket, így csak tovább kínozzuk magunkat.

9. Rágódni a megtörténteken

Ha rágörcsölünk arra, ami miatt mérgesek vagyunk, akkor az a valami könnyen felülkerekedhet rajtunk. Ne gondoljuk túl a helyzetet, mert az csak újabb problémákat szül.

10. Evésbe fojtjuk a dühünket

Az érzelmek által vezérelt evés sosem vezet jóhoz, mert ha éppen nehéz szituációban vagyunk nem hiszem, hogy répát kezdenénk el rágcsálni… Helyette nagy kalóriatartalmú, édes és egészségtelen ételeket tömünk magunkba, arra várva, hogy ettől majd jobb kedvünk lesz.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Facebook hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top